Nastavljeno saslušanje svedoka u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

FOTO: Kim

Na suđenju optuženima za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića danas su svedočila dva policajca, od kojih je jedan bio angažovan u Obaveštajnoj jedinici. Obojica su ostala pri ranijim iskazima datim Tužilaštvu. Odbrana optuženih smatra da ovi svedoci nisu relevantni za slučaj, niti mogu da doprinesu da se rasvetli ubistvo srpskog političara. Ksenija Božović, saradnica ubijenog, napustila je sudnicu izrevoltirana svedočenjem, ali i vođenjem čitavog sudskog procesa.

Prvi svedok, N.B. patrolni policajac u Bošnjačkoj mahali kazao je da je o ubistvu Ivanovića saznao od kolege, iako toga dana nije bio na poslu. Ovaj pripadnik policije, inače Albanac, je pojedine optužene doveo u vezu sa ubistvom Ivanovića, a Nedeljka Spasojevića optužio i za neka druga ubistva.

„Nonsens. Da je on optuživan za neka druga ubistva danas ne bi bio u ovoj sudnici, nego bi bio u zatvoru na izdržavanju kazne. Tačno je da je on pozivan za neka ubistva 2013. godine ali kao svedok, ali ne u svojstvu osumnjičenog. Ne može to tako. Mi ovde vodimo istragu za neka druga krivična dela van optužnice“, kazao je advokat Faruk Korenica, branilac optuženog Spasojevića.

Saznanja svedoka N. B. se, kako je i sam rekao, zasnivaju na onome što je „čuo do svojih kolega“.

Jedan od takvih podataka je i da je Marko Rošić pratio Olivera pre ubistva, te da je odgovoran za spaljivanje njegovog automobila ali i za druge kriminalne radnje, među kojima su i one vezane za drogu.

Većinu optuženih, izuzev Silvane Arsović i Žarka Jovanovića, ovaj svedok je optužio da su bili pod direktonom kontrolom Milana Radoičića i Željka Bojića.

Naveo je i da je jedan od policajaca R.R. bio zadužen za prevoženje ubica Ivanovića.

Svedok nije želeo da pominje imena ljudi od kojih je dobijao informacije, istakavši da ne želi da ih ugrozi.

Na ove tvrdnje reagovali su predstavnici odbrane. Advokat Korenica je kazao da svedok svoja saznanja zasniva na pričama – „rekla-kazala“.

„‘Rekla- kazala’ je sumnja koja nema nijednog dokaza, osim ‘rekla-kazala’. Čovek je 36 puta odgovorio sudu – ‘po mojim informacijama’. Svedok koji se poziva pred sudom je dužan da kaže istinu, ako postoji službena tajna ili državna tajna on mora da ima rešenje da ne sme ništa da govori dok nadležni organ njega ne oslobodi od dužnosti da može da svedoči“, objasnio je advokat.

„Nemam nikakvu potrebu da se uopšte osvrćem na neproverene informacije, ali problem je to što Sudsko veće i tužilac dozvoljavaju da na suđenju za konkretne optužene postavljaju pitanja koja meni previše liče na neku ranu istragu nego na glavni pretres. Mi smo saslušali veliki broj svedoka koji baš nikakve informacije nisu dali za konkretno optužene ljude“, kazao je advokat optuženog Dragiše Markovića, Dejan A. Vasić.

Drugi svedok A.V., bivši pripadnik Obaveštajne jedinice i, kako je rekao, prijatelj ubijenog Ivanovića govorio je da pokojni bio čestit čovek i da se nije plašio, niti mu je ikada rekao da se osećao ugroženim. Kazao je da njegova jedinica nije do dana današnjeg utvrdila ko je ubio Olivera Ivanovića.

Na pitanje advokata porodice Ivanović, Milana Bigovića, da li je o ubistvu Olivera razgovarao sa nevenčanom suprugom Milenom Popović, svedok je potvrdio da je u dva navrata o tome razgovarao sa njom ali da ona nikada nije pomenula i optužila nikoga, niti je izrazila sumnju ko bi mogao da ga ubije.

Istakao je da je Silvana Arsović bila „odana saradnica Oliveru Ivanoviću“, te da je ubijeni političar to izuzetno poštovao.

Advokat porodice Ivanović, Milan Bigović, nije zadovoljan današnjim izjavama svedoka. Istakao je i da se proces oko rasvetljavanja ubistva vodi traljavo.

„Mislim da je pre svega tu greška tužioca, da su predloženi svedoci koji apsolutno nemaju baš nekih značajnih informacija i podataka, da ne pričam o dokazima za samo ubistvo Olivera. Ja kao njihov punomoćnik prenosim njihove reči, da njih apsolutno i jedino interesuje ko je ubio Olivera. I na današnjim i na ranijim suđenjima mnogo oko toga nismo pričali. Bavimo se nekim trivijalnim stvarima, a ono suštinski što je za porodicu Ivanović bitno to je ko je, zašto, ko je naredio ubistvo Olivera Ivanovića. Mi do dana današnjeg nismo se približii ništa, osim onoga što je do sada stajalo u optužnici“, kazao je Bigović.

Da se proces odugovlači, potvrđuje i advokat optuženog Radeta Basare, Tom Gaši.

„Odugovlači se zato što prištinski sud ne može da dovede većinu svedoka koji su navodno u Republici Srbiji i nema nikakvih adresa kako može sud da ih nađe. To je jedini razlog koji je sudija naveo, druge razloge mi ne znamo. Mi imamo službeni izveštaj od tužioca i sudije da većina, osim ovih koji su saslušani nisu dostupni organima Republike Kosova. To je službena izjava“, kaže Gaši.

Ksenija Božović: Bilo mi je mučno, nisam mogla da slušam izjave svedoka

Dugogodišnja saradnica Olivera Ivanovića, Ksenija Božović koja je pratila današnje suđenje, napustila je sudnicu izrevoltirana svedočenjem.

„Meni je danas stvarno bilo mučno iz razloga što smo danas imali dva svedoka, imali smo policajca i imali smo pripadnika Obaveštajne službe Kosova. Pa ako od njih nismo mogli da dobijemo konkretne dokaze, činjenice, da kažu ono što znaju, ja više nisam mogla ono da slušam i morala sam da napustim sudnicu kako ne bih rekla nešto i dobila ukor. Ne mogu da shvatim da čovek koji je radio u vreme ubistva u Obaveštajnoj jedinici nema informacije da je Oliveru prećeno, niti da je Oliver praćen. Ni ko ga je ubio“.

Božovićeva kaže da je tužno da se ovaj proces odugovlači. Ističe da većina svedoka koje je Tužilaštvo izabralo nije relevantno, kao i da većina nikada nije poznavala Olivera Ivanovića.

“Čak sam razočarana zašto sudsko veće ne poziva članove porodice da dođu i kažu šta imaju. Možda je Oliver, ne možda nego se sigurno njima žalio i pričao. Jeste on bio čvrst, jak čovek i nikada nije želeo da priča o problemima i pritiscima, ali kao porodica treba da se pojave i prošlo je dugo vremena. Ne razumem zašto sudsko veće ne upućuje poziv članovima porodice da dođu, i to pitanje postavljaju mnogi građani pa čak i mnogi svedoci“, rekla je Božovićeva.

Advokati odbrane zatražili su puštanje na privremenu slobodu trojice optuženih koji se nalaze u pritvoru.

Međutim, tužilac odbacio ovaj zahtev, a ročišta će biti nastavljena 19., 20. i 21. aprila.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.