Nastavljen dijalog u Briselu, Vučić očekuje dogovor o ZSO

U Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou. Delegacije predvode premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa. U razgovorima posreduje visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, koja je najpre odvojeno razgovarala sa Vučićem i Mustafom. Razgovaramo kako da otkočimo formiranje ZSO, kaže Vučić za RTS i ističe da razgovori nisu laki, ali da očekuje dogovor.

Premijer Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, u pauzi trojnog razgovora u Briselu, rekao da će razgovori potrajati, da oni nisu laki, ali da su korisni.

"Šta god da uradimo večeras značilo bi da smo otkočili proces i ja se nadam da će se to dogoditi," rekao je Vučić.

Vučić je istakao da srpska strana ne želi da odustane od dogovorenog u Briselu.

"Razgovaramo pre svega o tome kako da otkočimo rad na formiranju Zajednice srpskih opština, što je ključna tema, jer to čini šest od 15 tačaka Briselskog sporazuma," rekao je Vučić.

Istakao je da se srpska strana drži svojih principa i onoga što je dogovoreno, a ne onoga što je odlučio takozvani kosovski Ustavni sud.

"Za nas je od ključnog značaja da se krene u fazu izrade Statuta i svega što je potrebno da se formira Zajednica srpskih opština, koja treba ne samo da objedini, već da garantuje prava našem narodu," rekao je Vučić i dodao da bi Srbi na Kosmetu kolektivno ostvarili veća prava, nego što danas imaju.

Kako kaže, do sada se razgovaralo o primeni sporazuma potpisanog 2011. godine o univerzitetskim diplomama, kao i o sporazumu o slobodi kretanja.

"Gledamo što više da izvučemo za naš narod," naglasio je Premijer.

Istakao je i da će izbori za Narodnu skupštinu Republike Srbije biti održani na celoj teritoriji Republike Srbije.

"To nije plod dogovora, ali je, čini mi se, jedan stav koji je razuman i mislim da niko u ovom trenutku ne želi da tome protivureči," kaže Vučić, ističući da je dobra vest to što će se time sačuvati stabilnost i što će ljudi moći da izraze svoju volju.

Premijer naglašava da je dobro što je srpska delegacija razgovarala sa albanskom stranom.

"Naš posao je da gradimo drugačije društvo na celom Balkanu," rekao je Vučić i dodao da je zadatak i da sami sebe drugačije izgradimo na evropskom putu.

"Naša obaveza i posao je da nikoga ne lažemo. Nemam mnogo lepih poruka, borimo se za naš narod," ističe Premijer.

Razgovori visoke predstavnica Evropske unije Federika Mogerini sa dvojicom premijera počeo je u 17.30 u zgradi Evropske službe za spoljne poslove. Mogerinijeva se prethodno odvojeno sastala, najpre sa Mustafom i prištinskom delegacijom, a zatim i sa Vučićem, koji predvodi srpsku delegaciju.

Glavna tema razgovora Beograda i Prištine na najvišem nivou je primena sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO).

Prema najavama zvaničnika iz Beograda i Prištine, osim primene sporazuma o ZSO, današnja tema su i opšta politička klima, vladavina prava i presuda Oliveru Ivanoviću, registarske tablice, avio-saobraćaj.

Portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič je, uoči nastavka dijaloga, rekla da su na dnevnom redu otvorena pitanja Beograda, ali i prištinske strane.

Poručila je da je nastavak dijaloga važan za obe strane i da je važno da se dođe do napretka u implementaciji postignutih sporazuma.

Premijer Vučić je ranije rekao da će tema razgovora biti ono što je dogovoreno avgusta prošle godine, ali nije želeo da procenjuje ishod.

Uprkos izjavama kosovskog premijera da neće prisustvovati sastanku zbog izostanka pozitivne preporuke Evropske komisije za liberalizaciju viza za Kosovo, Mustafa je prihvatio poziv za današnje učešće u dijalogu zbog, kako su preneli albanski mediji, usvajanja SSP-a u Evropskom parlamentu i posete pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Hojta Brajana Jia.

Mustafa je, uoči današnjeg nastavka dijaloga, za Radio-televiziju Vojvodine rekao da će Briselski sporazum o formiranju ZSO biti primenjen, ali i da će Priština insistirati na ukidanju paralelnih struktura.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, rekao je da je Srbija mnogo učinila u normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali da Beograd očekuje teške razgovore u Briselu.

RTS/Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.