Italijanska televizija: Na Kosovu više džamija nego fabrika

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Strani mediji ponovo su Kosovo stavili pod mikroskop, a kao zemlju koja proizvodi džihadiste. Ovoga puta, to je učinila italijanska televizija "7" u emisiji "Piazzapulita" koja se bavi istraživačkim temama. U desetominutnoj reportaži Kosovo se predstavlja kao država koju je stvorila Amerika, ali i u kojoj je, nakon rata, izgrađeno više džamija, nego fabrika.

Mislio je da je njegov sin, koji je ranije bio imam u selu gde je rođen i odrastao, otišao u Egipat da studira. Zbog toga je prodao sve – kravu koja ih je hranila, kako bi jedinom sinu dao novac za put.

U pitanju je otac Šemsi Malići iz sela Busavat kod Kamenice. I sada, kada se njegov sin Alehimi navodno bori na strani terorističke organizacije ISIS, njegovi roditelji ne veruju u to, prenosi Lajmi.net.

Tako italijanska televizija "7" počinje priču o Kosovarima koji se pridružuju džihadu, opisujući zemlju kao jednu od država gde, u odnosu na broj stanovnika, ima mnogo onih koji su otišli ​​u Siriju da se bore.

"Ako je to istina, onda bi to bilo katastrofa," rekao je Šemsi Malići, između ostalog, italijanskoj televiziji, koji svog sina opisuje kao tihu osobu, koja mnogo voli Boga i teologiju, prenosi Lajmi.net.

Uprkos svemu tome, Šemsi navodi da čezne za sinom i njegovom ćerkom – svojom trogodišnjom unukom po koju se njegov sin, godinu dana nakon prvog putovanja, vratio  i odveo je.

U emisiji "Piazzapulita" koja je emitovana 7. januara 2016. na kanalu '7', italijanski novinar Valentina Petrini istraživanje o ovoj temi sažima u deset minuta. Upoznaje se i razgovara sa nekoliko drugih porodica, rođacima onih koji su otišli ​​u ISIS da se pridruže ratu koji smatraju svetim.

Novinarka je, takođe, posetila i druge porodice, kao i porodicu Sinana Muje iz sela Bresalce kod Gnjilana, ubijenog septembra 2014. godine, kako bi saznala više o razlozima koji su naveli uglavnom mlade ljude na ovaj put. Ona je, takođe, posetila i ostale u okolini Kačanika, prenosi Lajmi.net.

Iako nije dobila odgovor, smatra da je razlog verovatno ekonomske prirode, te i da zemlja pati od visoke stope nezaposlenosti.

U drugom delu ovog istraživanja, koje prenosi Lajmi.net, ne pominje se vođa terorista sa Kosova, Ljavdrim Muhadžeri iz Kačanika, koji je pozvao na džihad na albanskom i zapalio kosovski pasoš.

U izveštaju je navedeno da je zemlja postala država, zahvaljujući SAD-u, da je rat izgradio više džamija nego fabrika, dok se ističe napor i posvećenost kosovskih policijskih organa u borbi protiv terorizma.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.