Naser Keljmendi ponovo iza rešetaka

Kosovski apelacioni sud naložio je da se Naser Keljmendi, optužen za ubistva, organizovani kriminal i trgovinu drogom, prebaci u pritvor. Keljmendi, koji je do sada bio u kućnom pritvoru, iza rešetaka će ostati do 3. juna.

"Sudsko veće apelacionog suda, koje čine dvojica međunarodnih sudija i sudija sa Kosova, prihvatilo je žalbu na odluku Osnovnog suda u Prištini," naveo je portparol kosovskog apelacionog suda, Arber Jašari.

Odluku o prebacivanju Keljmendija u kućni pritvor Osnovni sud u Prištini doneo je 20. februara.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je u julu 2014. optužnicu protiv Keljmendija za organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovinu, posedovanje, raspodelu i neovlašćenu prodaju rizičnih narkotika i psihoaktivnih supstanci.

Iz Tužilaštva tvrde da je Keljmendi bio lider i vođa kriminalne organizovane grupe, dok se kao teško ubistvo navodi usmrćivanje Ramiza Delalića u Sarajevu 2007.

U slučaju koji se vodi protiv Keljmendija, krajem oktobra prošle godine, svedočio je bosanskohercegovački biznismen, lider SBB-a i delegat u Domu naroda državnog parlamenta BiH, Fahrudin Radončić.

Svedočenje Radončića se smatra ključnim u ovom sudskom postupku. Do sada su, po pozivu Tužilaštva, u ovom slučaju svedočili Azra Sarić, Aldin Hajdarević, Šejla Turković, Emir Polak, Muhamed Ušanović, i nekoliko zaštićenih svedoka, putem video-linka, iz Sarajeva.

Suđenje je od posebnog značaja za kosovsko tužilaštvo. Ono predstavlja jedno od retkih slučajeva saradnje između kosovskog i bosanskohercegovačkog tužilaštva, s obzirom na to da, kako se navodi, "između dve zemlje ne postoji diplomatska, politička, a ni pravosudna saradnja".

Keljmendijevo ime je više godina na crnoj listi SAD-a, a Tužilaštvo smatra da bi moguća zatvorska kazna obustavila funkcionisanje jednog od najvećih lanaca za trgovinu drogom, kojim su, po navodima optužnice, krijumčarenje ilegalne supstance od Turske do srednje Evrope.

Keljmendi je uhapšen na Kosovu u maju 2013., na osnovu INTERPOL-ove poternice, a suđenje je počelo u januaru 2015.

Keljmendi se tada izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, optužujući bosanskohercegovačko pravosuđe za, kako je tada kazao, montiranje procesa.

RTS/Express

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.