Tači u korak sa Ramom: Ako se vrata EU zatvore, svi Albanci će živeti u jednom prostoru

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ako Evropska unija zatvori vrata za Kosovo, onda će svi Albanci u regionu živeti u jednom prostoru, rekao je za Radio Slobodna Evropa, predsednik Kosova, Hašim Tači. Njegova reakcija usledila je nakon izjave premijera Albanije, Edija Rame, koji je rekao da se ujedinjenje Kosova sa Albanijom ne može isključiti, ukoliko izblede nade za članstvo Balkana u EU.

"Evropska unija, trenutno niti u odnosima sa Kosovo, niti sa Zapadnim Balkanom, nema viziju, niti rukovodstvo za integraciju, ili proširenje koje obuhvata zemlje Zapadnog Balkana," rekao je Tači.

"Ovo kašnjenje, ova rigidnost, ovo nepostojanje vizije za Zapadni Balkan, nažalost, koristi ideologiju i duh ne-evropskih zemalja, a ne evroatlantske vizije," rekao je on.

Pročitajte još:

Rama: "Mali savez" sa Kosovom moguć ukoliko Brisel okrene leđa regionu

"Naravno, građani Kosova su frustrirani Evropskom unijom, njenom tvrdoćom, blokadom i nepravdom i kažnjavanjem nad građanima Kosova u procesu liberalizacije viznog režima, jer Kosovo je ispunilo sve potrebne kriterijume, i nepotrebno i potpuno nepravedno je postavljeno pitanje razgraničenja," rekao je Predsednik Kosova.

"Naravno, ono što sam rekao i 2013., reći ću čak i sada, ako Evropska unija zatvori vrata Kosovu, Albanci u regionu živeće u jednom prostoru, kako bi se dalje integrisali u evropsku porodicu," rekao je Tači.

Ranije je u intervjuu za "Politiko" Edi Rama upozorio da bi "Evropa mogla da se suoči sa noćnom morom", ako balkanske zemlje "polude", jer je pristupanje EU skinuto sa dnevnog reda.

On je u prvi plan stavio ujedinjenje Albanaca u kontekstu njihove integracije u Evropsku uniju. Ali, ukoliko je ta staza onemogućena, on je upozorio i na druge načine.

"Niko ne želi da se okrene ka sebi i tražiti manje unije, svi bi želeli da se ujedine u veliku uniju. Ali, ako nema nade, nema perspektive, nema prostora, onda, naravno, male unije se mogu dogoditi," rekao je Rama.

U međuvremenu je premijer Kosova, Isa Mustafa, opisao izjavu svog kolege iz Tirane, Edija Rame, kao populističku.

U intervjuu za KTV on je rekao da Kosovo nema za cilj druge unije, već EU.

"Nemamo orijentaciju za neke druge unije, osim za Evropsku uniju. Čak i ako nas ne prihvate na vratima, ućićemo na prozor," rekao je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.