Kosovski tužilac: Problem je ime "Udruženje novinara Srbije". Ničić: To je diskriminacija

Izjavu kosovskog tužioca Besima Keljmendija da će o izmenama Krivičnog zakona razgovarati sa predsednikom Asocijacije novinara Kosova, predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu, Budimir Ničić, ocenio je diskriminacijom UNS-a koje postoji i registrovano je na Kosovu. Tužilac Keljmendi odgovorio je da nema diskriminacije, već da postoji problem sa nazivom udruženja, jer on „ne zna da li se radi o udruženju novinara iz Srbije ili udruženju srpskih novinara sa Kosova. Moram da poštujem "institucionalnu hijerarhiju i instituciju u kojoj radi" – kazao je. Ničić i Keljmendi učestvovali su juče na panelu povodom Međunarodnog dana prestanka nekažnjavanja krivičnih dela protiv novinara. Šta je još poručeno na ovom okruglom stolu, čitajte u posebnoj vesti. 

"Ono što je gospodin Keljmendi rekao je čista diskriminacija od strane Tužilaštva, i to ne prvi put. Rekao je da će da razgovara sa gospodinom Škeljćimom Hisenajom o ideji promene zakona – da se novinari tretiraju kao službena lica u Krivičnom zakonu Kosova, a gospodin Keljmendi sigurno zna, ako nije znao, sad je čuo – da na Kosovu postoji još jedno udruženje koje okuplja srpske novinare. Imamo 150 članova, registrovani smo pri institucijama Kosova i imamo sertifikat.

Rekli ste da ste od udruženja tražili podatke o napadima na novinare proteklom periodu. Od nas te podatke niste tražili, tako da ja mislim da ste tri puta učinili nekakav vid diskriminacije i prema Srbima i prema srpskim novinarima," rekao je Ničić na tribini koju je juče u Prištini organizovao OEBS povodom Međunarodnog dana nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Besim Keljmendi rekao je da ima sertifikat o kome govori Ničić i da na njemu piše „Udruženje novinara Srbije“.

"Ako ja organizujem događaj, moje pravilo je da ne mogu da pozovem Udruženje novinara Srbije, u tome je razlika. Kada bi bilo Udruženje srpskih novinara na Kosovu, to bi bilo normalno i ne bi bilo problem. Naziv je problem. Nije problem da li se radi o Ničiću, ili Besimu, međutim, s institucionalnog aspekta, ja moram da poštujem institucionalnu hijerarhiju i instituciju u kojoj radim. Naziv je problem," rekao je Keljmendi.

On je dodao da nije tačno da državno tužilaštvo ovo čini da bi nekoga diskriminisalo.

"Razumem da ste registrovani u ministarstvu, drago mi je što jeste i mi ćemo sarađivati sa vama. Oko toga nema problema," rekao je Keljmendi.

Predstavnik OEBS-a na Kosovu Dane Koruga rekao je da OEBS smatra da bi oba udruženja trebalo da se uključe u svim aspektima koja se tiču novinarstva.

"Imajte na umu, bez obzira na naziv, da je udruženje registrovano na Kosovo i da je ovo pravni dokument," rekao je Koruga Keljmendiju. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.