Narodna skupština o nacrtu bužeta za 2020: Za Kosovo planirano skoro 11 milijardi dinara

U toku je plenarna sednica Narodne skupštine Republike Srbije na kojoj se raspravlja o nacrtu državnog budžeta za 2020. godinu. Za Kosovo i Metohiju, kroz budžet Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ali i druga vladina tela poput ministarstava i uprava, predviđeno je skoro 11 milijardi dinara.

Za vladino telo koje koordiniše politiku srpske vlade na KiM, Kancelariju za Kosovo i Metohiju, vlada Srbije predlaže budžet u iznosu od preko 7,5 milijardi dinara. Dve trećine ovog iznosa, odnosno 4,98 milijardi biće usmereno na finansiranje ustanova i organizacija na teritoriji KiM, od čega će za funkcionisanje lokalnih samouprava biti izdvojeno 4,3 milijarde, za finansiranje vaspitno obrazovnih institucija 363,734,000 i funkcionisanje zdravstvenih institucija 19,500,000.

U planu podrške unapređenju kvaliteta života srpskog i nealbanskog stanovništva Kancelarije za KiM za koji je izdvojeno 2,5 milijarde dinara spadaju projekti ulaganja u privredne i poljoprivredne aktivnosti, izgradnju stambenih objekata, pružanje pravne pomoći srpskom i nealbanskom stanovništvu, podrška povratnicima, podrška nevladinim organizacijama, očuvanje i zaštita nepokretnih i pokretnih kulturnih dobara.

Za obrazovanje još oko 3 milijarde od Ministarstva prosvete

Nacrt budžeta za iduću godinu predviđa i više projekata ministarstava i drugih vladinih kancelarija predviđenih na teritoriji Kosova i Metohije.

Dodatna sredstva za obrazovne institucije Republike Srbije na Kosovu biće izdvojena direktno iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Za „troškove putovanja učenika i zaposlenih“ usmerene na realizaciju nastave u osnovnim školama, ovo ministarstvo će izdvojiti čak 32,9 miliona. Još 47,5 miliona dinara ministarstvo će odvojiti za realizaciju nastave u srednjim školama, od čega je većina troškova takođe usmerena na putne troškove za učenike i zaposlene, dok će za univerzitet biti izdvojeno 2,741 milijarde, od čega će 2,1 milijarda biti utrošena na plate, dodatke i naknade zaposlenima.

Među njima je i projekat Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj.

„Projekat unapređenja inovacionih kapaciteta na teritoriji AP KiM“ vredan 27,9 miliona sprovodiće ruska Državna korporacija Rosat, a kako je ranije ove nedelje javila Nova ekonomija, ovaj projekat podrazumeva „uspostavljanja integrisanih sistema nadzora i kontrole“.

S druge strane, u nacrtu budžeta je priložen i kratak opis ovog projekta u kom se navodi da je predviđen za:

„Realizacijom ovog projekta obezbeđuje se povećana efikasnost i optimizacija troškova funkcionisanja jedinica lokalne uprave, unapređenje sistema pružanja javnih i komunalnih usluga, razvoj inovacione i startap zajednice kroz izgradnju i opremanje objekata inovacione infrastrukture, kao i sprovođenje programa mentorstava za inovacione preduzetnike i tehnološke startap kompanije na teritoriji AP Kosova i Metohije.“

Uprava za saradnju s crkvama i verskim zajednicama takođe će izdvojiti 63 miliona dinara za podršku sveštenstvu i monaštvu na Kosovu i Metohiji.

Kosovskom upravnom okrugu, prema ovom nacrtu budžeta, biće opredeljeno 15,3 miliona dinara, Pećkom upravnom okrugu 5,7 miliona, Prizrenskom upravnom okrugu 5,9 miliona, Kosovsko-mitrovačkom upravnom okrugu 10,3 miliona i Kosovsko-pomoravskom upravnom okrugu 9,1 milion.

Za medije na srpskom jeziku 63 miliona dinara

Vlada Srbije predložila je Skupštini i finansiranje projekta „informisanja građana na teritoriji AP Kosovo i Metohija na srpskom jeziku“ Ministarstva kulture i informisanja. Za medije na Kosovu će ovo ministarstvo izdvojiti 9,280 miliona dinara, od čega će za „donacije nevladinim organizacijama“ biti predviđeno 3 miliona dinara.

Prema opisu budžetske glave, ovaj novac biće usmeren na programe:

Sprovođenja aktivnosti na unapređivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja: ostvarivanju prava javnosti da bude obaveštena o svemu o čemu ima interes da zna; aktivnosti na slobodnom razvoju nezavisnih profesionalnih medija i medijskog sistema radi najšireg zadovoljavanja potreba građana bez diskriminacije za informacijama iz svih oblasti života; obezbeđivanje finansijske podrške projektima proizvodnje raznovrsnih medijskih sadržaja, namenjenih svim društvenim grupama kao i projektima unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja; obezbeđivanje finansijske podrške štampanim izdanjima na području Autonomne pokrajine Kosova i Metohije; međunarodna saradnja u oblasti javnog informisanja.

Pored ovih sredstava, Ministarstvo kulture i informisanja će kroz Ustanove kulture izdvojiti još 53 miliona za funkcionisanje ustanove za novinsko-izdavačku delatnost „Panorama“, u šta spada  izdavanje novina „Jedinstvo“ i časopisa „Stremljenje“.

Sve isplate uz nalog Kancelarije za KiM

Prema članu 39 nacrta Zakona o budžetu, sve naloge za izvršavanje izdataka na teritoriji AP KiM zajednički izdaju nadležni ministar i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju čija je obaveza i kvartalno izveštavanje o finansijskim izdacima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.