Nakon ugostitelja i gradonačelnici protiv predloga mera kosovskog ministarstva zdravlja

Koronavirus mitrovica kossev
FOTO: KoSSev

Ministar zdravlja, Arben Vitia održao je danas virtuelni sastanak sa gradonačelnicima na kojem se razgovaralo o uvođenju novih mera. Međutim, izgleda da plan potpunog zatvaranja pojedinih sektora na 12 dana koji je predstavio Vitia nije dobio podršku lokalnih vlasti, piše Gazeta Express.

Udruženje ugostitelja Kosova potvrdilo je juče za prištinske medije da ih je kosovski ministar zdravlja obavestio o uvođenju novih, strožijih mera, koje bi, između ostalog, podrazumevale i zatvaranje ugostiteljskih objekata na 12 dana – od 6. do 18. aprila.

Među predloženim merama su i zatvaranje tržnih centara, teretana i škola, potvrdili su iz ovog udruženja.

O ovome se, međutim, još uvek nije oglasila Priština, ali je potvrđeno da je u prepodnevnim satima održan virtuelni sastanak sa gradonačelnicima opština na Kosovu.

Ovom sastanku nisu prisustvovali svi gradonačelnici, piše danas Gazeta Express, ali i prenosi reakcije pojedinaca koji jesu i koji se nisu složili sa predloženim merama.

Gradonačelnik Orahovca, Smajlj Ljatifi (Smajl Latifi), podcrtao je da se treba raditi na tome da se trenutne mere poštuju, a ne da se nove uvode.

„Iskazali smo zabrinutost, ne preporučujemo potpuno zatvaranje. Zahtevao sam da se strogo poštuju trenutne mere, da se poveća aktivnost inspekcija, da se policija više zalaže i da se poveća podrška u snabdevanju osnovnih lekova, jer postoje ozbiljni nedostaci u snabdevanju. Nije dobro imati ograničenja, jer je vreme setve, čak je i ugostiteljstvo vezano za poljoprivredu. Nema novih ograničenja, jer postoji stvaran rizik od većih gubitaka“, izneo je svoj stav nakon sastanka Ljatifi.

Ljatifi ujedno prenosi da je, nakon što su gradonačelnici izrazili svoje protivljenje, kosovski ministar poručio da će biti sačinjen nacrt sa novim merama kojim će se uzeti u razmatranje zahtevi gradonačelnika.

„Prema rečima ministra Vitije, sutra će nacrt biti predstavljen svim gradonačelnicima. Kaže da će prihvatiti sugestije, ali, prema njegovim rečima, čekamo NIJZ (Nacionalni institut za javno zdravlje) kao instituciju koja najbolje procenjuje situaciju“, dodao je.

Ljatifi ocenjuje da „hitne akcije“ ne bi trebalo preduzimati bez konsultacija sa gradonačelnicima i Asocijacijom kosovskih opština.

Protivljenje uvođenju novih mera iskazao je na današnjem sastanku i zamenik gradonačelnika opštine Gnjilane, Arber Ismajlji (Arbër Ismajli).

On je za Gazeta Express poručio nakon sastanka da nikako ne bi trebalo zatvoriti sektor ugostiteljstva i druge sektore, upravo zbog velike štete koju su prethodno pretrpeli.

Sa druge strane, kaže da se složio sa pojedinim merama, poput „strožije kotrole ulaza i izlaza“.

Udruženje ugostitelja Kosova danas se takođe usprotivilo potpunom zatvaranju ovog sektora. Prema rečima predsednika ovog udruženja, Petrita Klokoćija (Petrit Kllokoqi), kosovski ministar zdravlja ih je samo obavestio o nacrtu novih mera, bez prethodnih konsultacija.

„Ova odluka je proizvoljna, jednostrana i neprihvatljiva za ugostiteljstvo Kosova. Oštro se protivimo ovoj odluci i nastavićemo da se protivimo bilo kojoj odluci koja se donese jednostrano i bez konsultacija“, napisao je Klokoći u objavi na Fejsbuku.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.