Nakon 18 meseci jedino nesporno da je Ivanović ubijen vatrenim oružjem


Ubistvo Olivera Ivanovića godinu i po dana nije rasvetljeno, a Beograd i Priština sve vreme prebacuju odgovornost jedni na druge. Koliko je istraga temeljna i koliko javnost o njoj zna pokazuje činjenica da je jedini podatak koji nije osporen, to da je Oliver Ivanović ubijen hicima iz vatrenog oružja. Ne zna se ko ga je ubio, nepoznato je ko je naručilac, ako ga ima, a o motivima ubistva nadležni uopšte ne govore.

I ovog 16. u mesecu, GI SDP traži od vlasti u Beogradu i Prištini da pronađu i procesuiraju ubicu, a od međunarodnih predstavnika na Kosovu zahtevaju da „u skladu sa svojim mandatima izvrše pritiske na nadležne institucije da uspostave vladavinu prava i obezbede bezbednost i sigurnost za sve građane“.

„I protekli mesec je prošao u političkim prepucavanjima vlasti u Prištini i Beogradu, gde Priština tvrdi da je izdala međunarodni nalog za hapšenje osumnjičenih lica dok institucije u Beogradu takođe terete određena lica bez nekih jasnih dokaza i objašnjenja“, navode u saopštenju dodajući da je u Beogradu pored toga, održan i sastanak bezbednosnih struktura a da u javnosti nema nikakvih detalja sa tog sastanka u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Oliverova sestra: Rana nikad zarasti neće ali dočekaćemo

Ivanovićeva sestra, Nataša Ivanović Ilić, sinoć je na svom Fejsbuk profilu podelila deo razgovora koji je imala sa svojim bratom pre ubistva, ali i poruku:

„Ubiće te Olje!“

-„Pa? Šta će da dobiju, ako mene ubiju?“

-„Ništa!“- izletelo mi je, a gledala sam ga u oči.

I ubili su ga…i …ništa….

Rana nikada zarasti neće, ali to „ništa“, boli, boli jako, a već 18 meseci je prošlo!
Dočekaćemo dome moj!

Oliver Ivanović iz sudnice FOTO: Tanjug
Oliver Ivanović iz sudnice FOTO: Tanjug

Do danas se ne zna ni ko su nalogodavci, ni ko su izvršioci ovog ubistva, a o motivu niko ne govori. Odvojene istrage vode na potpuno različite strane. Dok Priština raspisuje međunarodnu poternicu za Milanom Radoičićem za organizovanje grupe za ubistvo Ivanovića i za ubistvo sumnjiči još pet osoba, među kojima, kako se poslednje saznalo – i Zvonka Veselinovića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da Radoičić nije kriv, a da su srpski organi uvereni da znaju ime ubice, ali da nemaju materijalne dokaze.

Vučić je nedavno postavio niz pitanja međunarodnoj zajednici u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i u kontekstu istrage o tom slučaju pomenuo dva imena – Fljorina Ejupia i Nedžmedina Zekaja, koji je, kako je naveo, u međuvremenu promenio ime u Liraj Zekaj. Naveo je da je samo postavio pitanje šta su radili u Tirani i Prištini, a da odgovore nije dobio.

Kosovski specijalni tužilac, Sulj Hodža, 1. jula saopštio je za prištinsku Kohu da je Osnovni sud u Prištini izdao međunarodni nalog za hapšenje Radoičića. Da li je Kosovo zahtev za raspisivanje poternice prosledilo INTERPOL-u i dalje je nepoznato.

S obzirom na to da je komunikacija UNMIK-a, preko kojeg Kosovo ovakve zahteve dostavlja INTERPOL-u, sa kosovskim vlastima i ovom policijskom organizacijom poverljiva, naša redakcija obratila se INTERPOL-u kako bismo saznali da li im je dostavljen zahtev za raspisivanje poternice.

„Ako ili kada se informacije podele sa Generalnim sekretarijatom u Lionu u vezi sa istragama i pojedincima, to ostaje u vlasništvu te zemlje. INTERPOL stoga ne komentariše konkretne slučajeve ili pojedince, osim u posebnim okolnostima. U vezi sa vašim pitanjem, savetujemo vam da kontaktirate relevantne nacionalne vlasti“, odgovor je koji je dobio KoSSev. 

Da li je Osnovni sud u Prištini izdao međunarodni nalog za hapšenje Radoičića i da li je zahtev za raspisivanje poternice prosleđen INTERPOL-u, pokušali smo da saznamo od portparolke Osnovnog suda u Prištini, Mirljinde Gaši. Nakon više mail-ova koje smo joj uputili, dobili smo samo zvaničnu potvrdu da je ovaj sud raspisao međunarodnu poternicu za Radoičićem. Potpuni odgovor na postavljeno pitanje Gaši nam još uvek nije dostavila, uprkos brojnim mejlovima u kojima smo tražili dopunu njenog prethodnog odgovora.

Oliver Ivanović bio je jedan od najznačajnijih srpskih političara od 1999. Ubijen je 16. januara ujutru, ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici sa šest hitaca u leđa, tri meseca nakon lokalnih izbora u kojima je medijski i politički označen kao izdajnik i rušitelj srpskog jedinstva. Poslednji incident pred ubistvo, bilo je paljenje njegovog automobila, kao i automobila njegovog predizbornog koalicionog partnera u opštini Zvečan – Dragiše Milovića, pred izbore.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, ispraćen velikim brojem građana, a bez komemorativne sednice lokalne skupštine čiji je odbornik kratko pred smrt bio.

Poznata su do sada imena sedam osoba osumnjičenih za umešanost u slučaj, među kojima su i pripadnici Kosovske policije, kao i potpredsednik Srpske liste. Dve osobe su u pritvoru od kraja novembra, jedna je puštena, funkcioner Srpske liste je izbegao hapšenje, a u međuvremenu istraga je proširena na još dve osobe. Pored poznatih osumnjičenih, akteri negativne medijske kampanje protiv Ivanovića, koja je prethodila kosovskim lokalnim izborima na jesen 2017, takođe su deo istrage kosovskih pravosudnih organa.

Dvojica predsednika – Vučić i Tači više puta su izlazili sa obećanjima i konkretnim rokovima za informacije, odnosno rešenjem slučaja, ali se to još uvek nije nijednom dogodilo.

Na istrazi njegovog ubistva paralelno rade i kosovsko i srpsko tužilaštvo. ali i dalje nema optužnica, dok se tužilaštva međusobno optužuju za nesaradnju.

O slučaju ubistva Olivera Ivanovića čitajte na našoj tematskoj stranici: Ubistvo Olivera Ivanovića

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.