Grenel u Prištini: Došli smo zbog primene sporazuma Kosova i Srbije

Grenel Hoti Priština
FOTO: KoSSev

Sporazum potpisan 4. septembra u Beloj kući – uticaće na postizanje ekonomskog razvoja na Kosovu“, poruka je specijalnog izaslanika američkog predsednika, Ričarda Grenela, nakon razgovora sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Prištini.

„Ovde smo da pokažemo posvećenost sporazumu o ekonomskoj normalizaciji. U prošlosti je građanima Kosova mnogo toga obećavano, a mi se obavezujemo prema vama da je primena sporazuma ono zbog čega smo i došli. Ono što želimo je da ispunimo sporazum i krenemo u ekonomski razvoj. Ekonomski razvoj, radna mesta i energija promeniće politički pejzaž regiona“, poručio je Grenel na konferenciji za medije održanoj u kosovskoj vladi.

Specijalni izaslanik predsednika Trampa za dijalog Kosova i Srbije rekao je da početak primene postignutog sporazuma ukazuje da se radi o stvarnom procesu.

„Izuzetno smo ponosni na sporazum i u narednim mesecima i godinama videćete da to nisu prazne reči. Predsednik Tramp je ponosan na istorijski sporazum, ne bismo bili ovde da nije bilo predsednika Trampa. Posle potpisivanja, predsednik Tramp nam je rekao da treba da krenemo u njegovu primenu“, podvukao je Grenel.

Prvo američko ulaganje na osnovu dogovora o ekonomskoj normalizaciji Kosova i Srbije iznosiće 100 miliona dolara. Informaciju o tome obelodanio je Adam Beler, izvršni direktor američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj.

„Došli smo sa kolegama da vam pokažemo koliko smo ozbiljni. Ovde smo da potpišemo sporazum i investiramo“, istakao je Beler.

Avdulah Hoti, premijer Kosova, ukazao je da prisustvo američke delegacije u Prištini demonstrira ozbiljnost Trampove administracije u sprovođenju sporazuma potpisanog 4. septembra, koji će, prema njegovim rečima, dovesti do finalizacije konačnog sporazuma Kosova i Srbije.

„Njihovo prisustvo pokazuje odlučnost i ozbiljnost predsednika Trampa i njegove administracije da primene sporazum, koji se s pravom smatra istorijskim sporazumom. Ovaj sporazum stvoriće hiljade novih radnih mesta. Očekujemo da će narednih nedelja ministri i Trampova administracija konkretno krenuti u sprovođenje sporazuma“, rekao je Hoti.

Pre susreta predstavnika dve delegacije objavljeno je da su Adam Beler i Avdulah Hoti potpisali zajedničku izjavu kojom je pozdravljeno, kako je ukazano, ekspeditivno zaključivanje novog sporazuma o podsticaju investicija između Kosova i SAD-a.

Više o tome u posebnoj vesti: U Prištini potpisan sporazum o podsticaju investicija između Kosova i SAD-a, Grenel odlikovan predsedničkom medaljom

„Očekuje se da će novi Sporazum o podsticaju ulaganja između Kosova i Sjedinjenih Država pružiti pristup čitavom spektru investicione podrške Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja SAD-a, kao i uspostaviti obaveze u vezi sa podrškom Korporacije za projekte na Kosovu i kosovskom radu na njima“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Inače, tokom boravka u Prištini, ambasadora Ričarda Grenela kosovski predsednik Hašim Tači odlikovao je medaljom za zasluge. Tokom ceremonije uručivanja Tači je obrazložio da je povod za to, kako je ukazao, Grenelov izvanredan doprinos dijalogu i postizanju sporazuma u Vašingtonu 4. septembra.

„Veoma sam srećan i ponosan što je ambasador Grenel postigao ovaj uspeh. Ono što drugi nisu postigli ambasador Grenel je vrlo brzo učinio“, rekao je Tači.

Poseta američke delegacije organizovana je nakon nedavnog potpisivanja ekonomskih sporazuma u Beloj kući, posredstvom SAD-a, kojima se predviđa ekonomska podrška Beogradu i Prištini.

Osim Ričarda Grenela i izvršnog direktora američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj Adama Belera, delegaciju Sjedinjenih Američkih Država, koja će u utorak boraviti u Beogradu, čine i zamenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glik, predsednica izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Američkih Država (EKSIM) Kimberli Rid i drugi visoki američki zvaničnici iz Odeljenja za energetiku i trgovinu.

Od srpskih članova Vlade Kosova, sastanku sa američkom delegacijom prisustvovao je potpredsednik Vlade Goran Rakić.

Glas Amerike

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.