Direktorica KoSSev-a uručila donaciju Savićima iz Koretišta, pridružili se i butici iz Mitrovice

Koretište Savić porodica
FOTO: KoSSev

Novčana nagrada za medijske radove koja je dodeljena KoSSev portalu predata je juče u ruke socijalno ugroženoj porodici Savić iz Koretišta, sa osmoro dece i devetim na putu, ali i teško obolelim ocem.

KoSSev portal, odnosno naša direktorica, Nevenka Medić dobitnik je ovogodišnje druge medijske nagrade u kategoriji audio-vizuelni format, koju dodeljuje Inicijativa za mirne promene.

Nagrađena je za reportažu o životu Srba u Cernici, multietničkom selu u okolini Gnjilana, koja je nastala u sklopu serijala pod nazivom „Kako si, komšija?“.

Medić je idejni tvorac i organizator serijala, a priču o Cernici realizovala je novinarka Milena Maksimović.

Njih dve su još na ceremoniji dodele nagrade koja je održana 16. marta u Prištini, najavile da kompletan novčani iznos – 500 evra, ide u humanitarne svrhe i to upravo u Kosovsko Pomoravlje, gde se i nalazi Cernica.

„S obzirom na to da je nagrađena emisija u serijalu od ukupno osam priča iz manjinskih zajednica različitih nacionalnosti koje žive okružene većinskom – snimljena u Kosovskom Pomoravlju, novinarka Milena i ja odlučile smo da novčani deo nagrade dodelimo nekome kome je to bilo potrebno baš u tom kraju“, navela je Medić.

Za pomoć su se obratile protinici Svetlani Stević, predsednici nevladine organizacije „Majka devet Jugovića“ u sklopu koje funkcionišu narodne kuhinje na Kosovu. Stević u svom dugogodišnjem humanitarnom radu u sredinama južno od Ibra, ima detaljan uvid u stvarnu situaciju. Ona nas je uputilia na porodicu Ivana Savića, koja je i korisnik ovih kuhinja.

Reč je o porodici koja čeka deveto dete, ali se suočava sa finansijskim problemima, pogotovu zbog toga što domaćin boluje od kancera mozga i nepokretan je, a najstarija ćerka, petnaestogodišnja Magdalena, koju uskoro čeka operacija, ima srčanih problema i poteškoća u kretanju.

Ove subote uputili smo se ka Koretištu, kako bismo im uručili donaciju.

Savići, njih 12 – osmoro dece, majka, otac i baka i deka žive u kući koja im je 2019. godine izgrađena od prikupljenih donacija u akciji koju je organizovala HO Srbi za Srbe.

U kući zatičemo domaćina koji je nepokretan i koji nam govori da istog dana ide na snimanje glave zbog tumora.

Tu su i ostali ukućani, osim dvoje dece – Petra i Marka koji su bili na takmičenju u džudou u Beogradu.

Na njihov zahtev, uručili smo im pomoć u građevinskom materijalu u vrednosti od skoro 500 evra za nadogradnju kuće (pre svega za izgradnju zaštitnog zida i nadkrivanje prostora ispred kuće), kao i još 100 evra za majstora.

„Tako da je porodica Savić sada potpuno pokrivena i domom i hranom. Uzimaju hranu u Narodnoj kuhinji, dobijaju kuvano jelo. Pomažemo u lečenju njihovog oca Ivice koji ima tumor na mozgu. Brinemo pored hrane i o garderobi, i svemu ostalom što je potrebno da bi deca preživela. Sada je to najbitnije“, kazala nam je Stević.

Za razliku u novcu, za porodicu Savić pobrinuli su se butici „Šuter“ i „Olga“ iz Kosovske Mitrovice, koji su se priključili humanitarnoj akciji sa donacijama od po 5.000 dinara.

Stević nam u razgovoru ukazuje na to da je celokupna situacija u sredinama južno od Ibra trenutno „napeta“.

„A stanje socijalne strukture nekako se nikako ne menja na bolje“, dodaje.

Dokaz za to je da Narodne kuhinje rade već punu 21. godinu.

„Ušli smo u 22. Umesto da se broj naših korisnika, smanjuje, on se povećava, što samo govori da socijalna struktura je sve teža“.

O radu Narodnih kuhinja objavićemo uskoro posebnu priču

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.