Načelnik Generalštaba Vojske Srbije i komandant KFOR-a o bezbednosnoj situaciji na Kosovu

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović i komandant KFOR-a, general-major Frank Federiči
FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, održao je danas redovan sastanak sa komandantom KFOR-a, general-majorom Frankom Federičijem. Predstavnici vojske Srbije i misije KFOR-a sastali su se u Beogradu, a razgovarali o situaciji na Kosovu.

Mojsilović je obavešten o aktivnostima KFOR-a s ciljem praćenja situacije na terenu i očuvanja i unapređenja mira i bezbednosti, saopštilo je srpsko Ministarstvo odbrane.

Sa druge strane, Mojsilović je tokom sastanka istakao da je KFOR jedina legitimna oružana formacija na Kosovu, „budući da Vojnotehnički sporazum, kao i ostali potpisani sporazumi sa KFOR-om ne prepoznaju druge strane osim snaga bezbednosti Republike Srbije i KFOR-a“.

Upravo zbog toga, kaže da je KFOR najodgovorniji za bezbednost stanovništva na celokupnom prostoru KiM i zaštitu srpskog nacionalnog, kulturno-istorijskog i verskog nasleđa.

Saopštenjem se oglasio i KFOR, preneo je FoNet.

Iz ove misije NATO-a saopšteno je da je Federiči obavestio Mojsilovića o svakodnevnim aktivnostima KFOR-a i o njegovom „kontinuiranom doprinosu regionalnoj stabilnosti“.

Takođe su se pozvali na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom je propisano da je KFOR zadužen za pružanje sigurnog i bezbednog okruženja i slobodu kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.