Na severu Kosova vodeći po korupciji zdravstvo, policija i obrazovanje

Najveći stepen korupcije na Severu Kosova je u oblastima zdravstva, policije i obrazovanja – rezultat je istraživanja koji je sprovela nevladina organizacija "Centar za zastupanje demokratske kulture" (ACDC) u okviru projekta "Antikorupcijska kampanja na severnom Kosovu", koji finansijski podržava Američka ambasada u Prištini.
 
Istraživanje je sprovedeno  u sve četiri opštine na Severu Kosova a rezultati će biti pojedinačno predstavljeni u svakoj od njih.
 
Prva opština gde su danas predstavljeni rezultati istraživanja je Zvečan, gde je održan okrugli sto na temu "Problem korupcije i transparentnost na severnom Kosovu".
 
Istraživanje je rađeno na uzorku od 250 ispitanika u opštinama na severu Kosova, od čega je u Zvečanu 60 anketiranih lica.
 
Koordinator na projektu “Antikorupcijska kampanja na severnom Kosovu", Milena Jevtić, kaže za Kontakt Plus da je prema podacima istraživanja, u opštini Zvečan najveći stepen korupcije u zdravstvu i policiji.
 
“Cilj ove ankete je bio da se ispita svest građana i njihovo mišljenje o korupciji u našem društvu, konkretno na Severu Kosova. Istraživanjem su obuhvaćene sve javne institucije. Na osnovu istraživanja, najveći stepen korupcije je u zdravstvu I policiji, a za njima slede obrazovanje I lokalna vlast” – kazala je Jevtić.
 
Panelisti na okruglom stolu u Zvečanu  bili su Snežana Delić, predstavnik opštine Zvečan i advokat Ljubomir Pantović.
 
Pantović je naveo da su, sa pravne tačke gledišta, sankcije za korupciju adekvatne, kazne su mnogo veće za primanje nego davanje mita i idu čak i do 15 godina zatvora.
 
On je, međutim, istakao da je problem u tome što je teško otkriti ta krivična dela, jer se obično vrše “u četiri oka” i jer su sudovi i organi pravosuđa prilično neefikasni u tom domenu.
 
S tim u vezi, Pantović je pohvalio inicijativu organizacije ACDC, istakavši da svako društvo mora da se bori protiv korupcije
 
“Ono što se može kao zaključak izvesti je to da u našoj sredini postoji korupcija u većoj, ili manjoj meri i zaključak koji se nameće je da se protiv toga treba boriti. U svakom slučaju, ova inicijativa je za svaku pohvalu. Treba reći da svako društvo mora da se bori protiv korupcije. Nemoguće je iskoreniti korupciju, ali se protiv nje treba boriti i dovesti je na neku razumnu meru, jer nema države na svetu gde korupcija nije prisutna,” rekao je Pantović.
 
Snežana Delić je pozdravila ovakav projekat:
 
“Podržavam  sve projekte  koji se na razne načine bave temom korupcije, jer se na taj način jača svest građana o korupciji, kao i o njenim pojavnim oblicima. Korupcije ima u svakom društvu, a  a osnovu ove analize, vidimo da je ona vrlo prisutna u našem društvu, pa zato predlažem da svi sektori zajedno rade i razgovaraju o ovom problemu i predlažu rešenja za ovaj problem," kazala je Delić.
 
Istraživanje je rađeno sredinom marta ove godine u sve četiri opštine na Severu Kosova. Rezultati istraživanja u Kosovskoj Mitrovici prezentacija predstaviće se 9. aprila, dok će u Leposaviću i Zubinom Potoku rezultati biti predstavljeni nakon uskršnjih praznika.
 
U planu je, ukoliko bude  interesovanja, da se napravi presek sve četiri opštine, te da neka opšta slika za ceo region severa Kosova.
 
Rezultati straživanja biće prosleđeni donatorima u vidu izveštaja, a predstavnici  organizacije ACDC će se potruditi da rezultate dobije i lokalno stanovništvo, te relevantne institucije.
 
Predstavljanju rezultata u opštini  Zvečan prisustvovali su  građani, predstavnici  institucija, policije, nevladinih i međunarodnih organizacija. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.