Rezolucija o genocidu – poruka Srbima

Rezolucija o genocidu Srba nad Albancima tokom sukoba 1999. godine, usvojena na KiM-u je poruka srpskim poslanicima.

 To je poruka je srpskim poslanicima da se ne vraćaju u kosovski parlament, ocenio je zvanični Beograd ovu inicijativu Prištine.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, Milorad Drecun, veruje da je to poruka srpskim poslanicima.

“Da li je ta poruka upućena prvenstveno srpskim poslanicima da se na vrate u parlament – da ne bi bila usvojena odluka o formiranju specjalnog suda koji treba da sudu pripadnicima terorističke OVK prvenstveno želja Hašima Tačija da se marginalizuje cela ta priča oko specijanog suda,“ rekao je Drecun. 

Politički analitičar, Dušan Janjić, kaže da je ova incijativa povezana sa najavljenim usvajanjem zakona o specijalnom sudu za ratne zločine. On upozorava i na drugi aspekt poteza. 

“Ukoliko deklaracija prođe u Skupštini postaće dokument i takav dokument praviće više problema Kosovu, možda će dnevno politički Tačiju, ali će više praviti štete Kosovu, pa i odnosima Srbije integraciji Srbija i sigurno da će direktno ugroziti briselski sporazum,“ naveo je Janjić. 

Poslanici i funkcioneri Srpske liste ne učestvuju od februara u radu kosovskih institucija, nakon što je iz Vlade Kosova smenjen njihov predstavnik, Aleksandar Jablanović, zbog izjave da su divljaci oni koji su kod Đakovice gađali raseljene Srbe kamenjem.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.