Đurić u Kos. Mitrovici: Srbija ne želi da teret svoje borbe za status svaljuje na leđa kosovskih Srba

Došao sam da vam poručim da je ovo Srbija, da mi ovaj sastanak držimo u Srbiji i da će ovo Srbija ostati. To što neki drugi misle drugačije, neće nas sprečiti da sa njima sarađujemo, da sa njima živimo normalno, ali naš primarni interes je zaštita našeg naroda, naše države i izgradnja naših institucija. Obaveza Prištine je da se formira ZSO i to je njihova obaveza koja proizlazi iz sporazuma, a naša pozicija u pregovorima je određena Ustavom Srbije. Jedan od ključnih problema u toku dijaloga je što se u primeni Briselskog sporazuma odustalo od ustaljene i dogovorene dinamike sprovođenja Briselskog sporazuma. Srbija je u potpunosti sprovela svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i za Srbiju nije ostala ni jedna obaveza iz Briselskog sporazuma koju treba da sprovede. Na Prištini je i dalje ostao teret da sprovede prvih šest tačaka Briselskog sporazuma. Srbija, međutim, apsolutno nema nameru da odustane od sprovođenja onog dela Briselskog sporazuma koji je imperativ i bez kojeg ne može biti reči o daljoj i punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a to je uspostavljanje ZSO-a. Mi ne želimo da teret naše države i nacionalne borbe za status svaljujemo na leđa našeg naroda na KiM-u, ključne su poruke direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, sa današnjeg sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave na Severu KiM-a u Kosovskoj Mitrovici. Sastanak je bio otvoren za javnost samo u prvom delu, a sastanku su prisustvovali predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Dragan Nedeljković, gradonačelnik Zvečana, Vučina Janković, predsednik Privremenog organa opštine Leposavić i gradonačelnik Leposavića, Dragan Jablanović, kao i predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok i gradonačelnik Zubinog Potoka, Stevan Vulović.

"I došao sam da vam baš ovde na Severu Kosova i Metohije i zajedno sa vama poručim da je ovo Srbija, da mi ovaj sastanak držimo u Srbiji i da će ovo Srbija ostati. To što neki drugi misle drugačije neće nas sprečiti da sa njima sarađujemo, da sa njima živimo normalno, ali naš primarni interes je zaštita našeg naroda, zaštita naše države i izgradnja naših institucija," rekao je Đurić.

On je dodao da je pozicija Srbije u pregovorima određena Ustavom: 

"Naša pozicija je tu određena Ustavom Srbije i jasna, svidela se ona nekima, ili ne. I ponavljam, ta pozicija nas ne sprečava da gradimo normalne odnose, normalne veze, kao što mislim da ne bi trebalo da sprečava ni Albance i njihovu poziciju o pitanju statusa." 

Đurić se osvrnuo i na pitanje formiranja ZSO-a, navodeći da je to obaveza Prištine koja proizilazi iz Briselskog sporazuma:

"To je njihova obaveza koja proizlazi iz sporazuma; dakle, da će ta ZSO biti jedan okvir u kome će delovati i opštine na Severu Kosova i Metohije. Mi ćemo da učinimo sve da te opštine na Severu KiM-a, koje su u prethodnih 15 godina bile u nešto različitom statusu u odnosu na ostale opštine na KiM-u, time ne izgube ništa. I mislim da je to veoma važno za naše ljude na KiM-u i da čuju tu poruku. Dakle, i naročito ovde na Severu KiM-a, a sa druge strane, mi nećemo zapostavljati ni druge delove našeg naroda na KiM-u." 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju se osvrnuo i o na tok dijaloga Beograda i Prištine, navodeći da postoji nekoliko problema:

"Jedan od ključnih problema je što se u primeni Briselskog sporazuma odustalo od ustaljene i, samim planom primene Briselskog sporazuma, dogovorene dinamike sprovođenja Briselskog sporazuma…Dakle, prvi po redosledu je, a sasvim sigurno i prvi po značaju – prilagođavanje pravnog okvira. Taj element je upravo ubačen u plan sprovođenja Briselskog sporazuma kao prvi, zato što je Briselskim sporazumom predviđeno da ZSO bude uspostavljena sa nadležnostima koje se odnose na prosvetu, na zdravstvo, na prostorno planiranje, na urbani i ruralni razvoj i na druge oblasti o kojima se Beograd i Priština dogovore da povere Zajednici srpskih opština. Ali se odnosi i na izbor regionalnog komandanta policije ovde na Severu KiM-a."

Đurić je dodao: "Dakle, i taj prvi element plana primene Briselskog sporazuma oni odbijaju da primene."

Đurić je podcrtao i da je Srbija sprovela sva četiri elementa plana sprovođenja Briselskog sporazuma:

"Drugi element koji proizlazi iz tog prvog elementa je uspostavljanje ZSO-a, a sva preostala četiri elementa, taj plan sprovođenja Briselskog sporazuma ima šest elemenata, sva preostala četiri elementa – mi smo u potpunosti i do kraja i u dobroj meri sproveli. I to kažem i danas vama ovde i kažem javno. Ta ostala četiri elementa su lokalni izbori na Severu KiM-a – ovde imamo danas gradonačelnike i po prištinskom sistemu i po našem sistemu i mislim da to svedoči o tome da je taj element u potpunosti realizovan."

Đurić je, objašnjavajući tok sprovođenja Briselskog sporazuma, dodao da će sporazum o integraciji srpskih sudija u kosovski pravosudni sistem zaživeti najadalje do 1. septembra:

"Mi ćemo kao rezultat sporazuma o integraciji pravosuđa najdalje od prvog septembra imati ovde prvi put od '99, predsednika suda u Mitrovici koji je Srbin, predsednika Apelacionog suda koji je Srbin. Imaćemo većinu svih sudija u svim većima u kojima su Srbi. Mislim da je to za naš narod dobro. Na žalost, naši sudovi koji su ovde na papiru postojali, nisu mogli da funkcionišu u punom kapacitetu i mi smo taj sporazum, iako je delom bio težak za nas, mi smo ga sproveli."

Đurić je dodao da se sledeći plan primene odnosio na uspostavljanje policijskog regiona na Severu i na integraciju pripadnika MUP-a koji su integrisani, te da je i to jedan od elemenata koje je Srbija ispunila:

"Dakle, nema ničega, doslovce, ničega iz plana sprovođenja što je bila obaveza Srbije, a da to nije učinjeno. Ista stvar je i sa prvim sporazumom. Ista stvar je i sa samim  Briselskim sporazumom. Dakle, ja, danas, ovde, vama mogu da kažem da je Srbija u potpunosti sprovela svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i da za Srbiju nije ostala ni jedna jedina obaveza iz Briselskog sporazuma koju Srbija treba da sprovede." 

Đurić je istakao da je proces srpovođenja Briselskog sporazuma za Srbiju "završen u delu koji se odnosi na naše obaveze", te da je na Prištini da sprovede ostalih šest tačaka sporazuma, ali i da nema dalje i pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine bez uspostavljanja ZSO-a:

"Na Prištini je i dalje ostao teret da sprovede prvih šest tačaka Briselskog sporazuma. Mi danas imamo potpuno apsurdnu situaciju da je naša strana sprovela sve tačke Briselskog sporazuma od sedme do petnaeste, da prvih šest tačaka još uvek nije ni dirnuto. I mislim da to govori, na žalost, o odnosu i odsustvu dobre vere i dobre namere nekih političara u Prištini kada je reč o procesu normalizacije i odnosa. I tu moram da budem vrlo kritičan. Ne kažem da je taj prostor zatvoren, a još manje kažem i kažem vama i danas i kažem i javno da Srbija apsolutno nema nameru da odustane od sprovođenja onog dela Briselskog sporazuma koji je za nas imperativ i bez koga ne može biti reči o daljoj i punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a to je uspostavljanje ZSO-a." 

Direktor Kancelarije za KiM je istakao i da formiranje ZSO treba da bude "put u trajnu normalizaciju odnosa između Srba i Albanaca na ovom prostoru", te i da misli da bi i "mudriji političari i političke elite u Prištini" trebalo da prepoznaju šansu koju stvaranje Zajednice sa sobom nosi, a ne da "lažno, predstavljajući ZSO kao pretnju za albanski narod, stvaraju tenzije ovde na KiM-u".

"Moram da kažem da je politički licemerno, za kosovsko-metohijsko društvo štetno i potencijalno opasno kada kao odgovor na nagomilane socijalne i ekonomske probleme koji ovde postoje, neki albanski političari upiru prstom i traže odgovornost među Srbima na KiM-u," dodao je on.

Marko Đurić je na kraju i ponovio svoju poruku iz Gračanice o tome da Srbija ne želi da teret borbe za status Kosova i Metohije svaljuje na "leđa Srba na KiM-u."

"I želim da vam kažem da je jedna od najvažnijih poruka koju želim da kažem i danas na ovom sastanku, koju sam rekao i na skupu u Gračanici – mi ne želimo da teret naše države i nacionalne borbe za status svaljujemo na leđa našeg naroda na KiM-u. Mi znamo da naš narod taj teret već nosi, ali ne želimo da teramo ni vas, kao predstavnike srpskog naroda na KiM-u, da svakoga dana i na svakom mestu ponavljate ono što mi govorimo i ponavljamo kada je reč o statusu KiM-a. A to se naročito odnosi na opštine južno od Ibra, zbog toga što mi znamo u kakvim uslovima vi radite i kakva je ovde situacija," rekao je Đurić i dodao:

"Vi odlično znate koja je vaša država. To ne mora niko da vas uči ni iz Beograda, ni iz Prištine."

Đurić će se sutra u 10 časova, u prostorijama Kancelarije za KiM u Kosovskoj Mitrovici sastati i sa poslanicima u kosovskoj skupštini sa liste "Srpska", a sastanku će prisustvovati i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i ministar za lokalnu samoupravu, Ljubomir Marić. Prvi deo sastanka će biti otvoren za medije, a nakon sastanka, Đurić će prisustvovati sahrani poslanika Velimira Rakića iz Sočanice, koji je sinoć podlegao povredama zadobijenim u teškoj saobraćajnoj nesreći.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.