Durmiši: Građani neće plaćati 5 evra za nalepnice za vozila; Đinovci zatražio ministrovu ostavku

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Na plenarnoj sednici koja se održava u Skupštini Kosova, govorio je ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu, rekavši da građani neće plaćati pet evra za nalepnice na vozilima.

Ovu vest prvobitno je objavio njegov zamenik Hisen Durmiši, koji je rekao da je odlučio da suspenduje sporazum o nalepnicama na vozilima, sve dok se ne donese nova konačna odluka o ovom pitanju.

KoSSev:

Dinovci: Ostavka, da čita pre nego što potpiše

U međuvremenu, jedan od civilnih aktivista mlađe generacije Ron Đinovci zatražio je ostavku Hisena Durmišija, upravo zbog ove izjave – da se suspenduje sporazum o nalepnicama za vozila.

Na Fejsbuku mu je uputio poruku da je potrebno da pažljivije čita dokumenta pre nego ih potpiše.

„Ostavka, gospodine! Ti nisi tamo za lepe oči, već da dokumenta pažljivo čitaš“, poručio je Đinovci.

Ali, u Skupštini je Aljiu rekao da će odluka biti detaljno razmotrena.

„Upravo je odlučeno da se to suspenduje kao odluka i mi ćemo detaljno ispitati kako je došlo do ove odluke … Od pravnih tumačenja, takođe tumačenja revizora, do trenutka potpisivanja … Jedna stvar koju može pružiti je da građani neće plaćati 5 evra“, rekao je Aljiu pred poslanicima, prenosi Gazeta Ekspress.

Alija Hisen Durmiši napisao je da je nakon potpisivanja sporazuma i velike pažnje javnog mnjenja pronašao dokumente i izveštaje koji su međusobno kontradiktorni.

„Zasnivam na dva važna dokumenta pre potpisivanja sporazuma, a to su: Izveštaj unutrašnjeg revizora ministarstva i mišljenje pravne kancelarije premijera od 20.01.2020, usklađeno sa pravnim kancelarijama MI, MJU i MP. Konačnu odluku donećemo nakon preispitivanja funkcionisanja sistema i standarda unutrašnje kontrole ministarstva“, napisao je na Fejsbuku.

Pre nekoliko dana, Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture potpisalo je ugovor sa kompanijom „Auto Control Kosova“, da obezbedi nalepnicu, a u cilju potvrde tehničke kontrole vozila, koja košta 4 evra i 99 centi .

Bilo je predviđeno da ovaj sporazum traje pet godina, i da počne od 1. septembra ove godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.