Na sednici Stalne radne grupe za bezbednost novinara o napadu na Cvijića: Istražne radnje da se brže sprovode

 Na sednici grupe za bezbednost novinara Cvijić
FOTO: Printscreen/N1

Na sednici Stalne radne grupe za bezbednost novinara konstantovano je da postoji veliki broj slučajeva u kojima se, uprkos uspostavljene hitnosti procedura u slučajevima napada na novinare, i dalje čekaju izveštaji, a od predstavnika MUP zatraženo je da o tome upoznaju nadležne, saopšteno je danas, prenosi Nova.rs.

Sprovođenje istražnih radnji bi moralo da se ubrza kako bi se počinioci priveli pravdi u razumnim rokovima, istaknuto je u saopštenju sa sednice Stalne radne grupe za bezbednost novinara na kojoj je razgovarano o aktuelnim slučajevima napada na novinare, ugrožavanju bezbednosti i pretnjama.

Konstatovano je da se pri sprovođenju istražnih radnji previše oslanjanja samo na snimke sa nadzornih kamera, te da postoji niz radnji i mera kojima se takođe može utvrditi činjenično stanje, a koje se ne koriste dovoljno.

Zaključeno je da Stalna radna grupa treba da nastavi sa organizacijom sastanaka u različitim gradovima Srbije gde se lokalni novinari sastaju sa predstavnicima lokalnih tužilaštava i policije.

Na sednici Stalne radne grupe razgovarano je o slučaju fizičkog napada na novinara Vuka Cvijića, o slučajevima ugrožavanja bezbednosti Ane Hegediš Lalić i Dinka Gruhonjića, kao i o slučaju pretnje koju je dobila novinarka Gordana Momčilović Ilić, u Staroj Pazovi, navodi se u saopštenju.

Vuk Cvijić dobitnik nagrade „Stanislav Staša Marinković“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.