U južnom delu Kosovske Mitrovice proslavljena hramovna slava

Crkva Svetog Save u Kosovskoj Mitrovici/Foto: KoSSev (Prošlogodišnja proslova hramovne slave)

Srpska Pravoslavna Crkva i vernici obeležavaju sećanje na prenos moštiju Svetog Save, prvog Srpskog arhiepiskopa. Svetoj arhijerejskoj liturgiji u oskrnavljenom i delimično obnovljenom hramu Svetog Save u južnom delu grada, prisustvovali su brojni vernici. Ovogodišnji domaćini slave su Igor Simić i Radovan Kovačević.

U crkvi Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, povodom hramovne slave, u prisustvu velikog broja vernika, među kojima je bilo mnogo dece, služena je liturgija.

“Da se ugledamo na ljubav Sv. Save, koji se moli, koji je molitvenik naš pred Bogom, da onom ljubavlju kojom je on ljubio ljude oko sebe da tom ljubavlju mi ljubimo jedni druge kao što je to činio on”, poručio je jerej Saša Mitrović.

“Neka Gospod domaćinima za trud koji su uložili ove godine vrati stostruko i ustostručio svaki njihov trud, a mi da se molimo svakodnevno”, rekao je protojerej Staniša Arsić.

Nakon liturgije usledila je sveta tajna pričešća i rezani su slavski kolači. Ovogodišnji svečari predali su kolač domaćinima za narednu godinu.

Ovogodišnji domaćimi su bili Igor Simić i Radovan Kovačević koji kaže da je zadovoljan kada vidi koliko ima prisutnih i da se narod vraća veri i crkvi i da se nada da će mnogi pomoći da se obnovi ova svetinja.

Hram Sv. Sava potiče iz 19 veka i važi za jednu od najlepših svetinja na Kosovu i Metohiji. U martovskom pogrom 2004. godine crkva je spaljena, sada se obnavlja a kada su praznici služe se liturgije i okupljaju vernici.

TV Most

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.