Na Kosovu registrovano 180.000 nezaposlenih

Logo Agenicja za zapošljavanje Kosova

Broj nezaposlenih na evidenciji Agencije za zapošljavanje Kosova je preko 180.000 javlja Radio slobodna Evropa, redakcija na albanskom jeziku.

Kako je ovom servisu rekao generalni direktor agencije, Drin Haračija (Drin Haraçia), samo u martu, na evidenciju ove agencije javilo se 80.000 građana.

„Ako pogledamo brojeve do danas (23.7.2020) ukupan broj registrovanih nezaposlenih građana je 180.000. Uglavnom su najveće opštine te koje prednjače i po broju nezaposlenih. Najveći broj nezaposlenih tokom pandemije registrovan je u martu kada se oko 80.000 građana prijavilo kao nezaposleno“, rekao je Haračija.

I pre pandemije, procenat nezaposlenosti na Kosovu bio je visok, piše takođe RSE navodeći da je prema podacima Kosovske agencije za statistiku procenat nezaposlenosti u 2019 iznosio 25.7%.

Ni prosečan godišnji privredni rast Kosova od 4 odsto nije doprineo ublažavanju ovog problema, navodi RSE, a ekonomske posledice pandemije po privredni rast se tek očekuju. Prema očekivanjima Centralne banke Kosova, usled pandemije COVID-19 očekuje se smanjenje privrednog rasta između -2 i -4 odsto.

Prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda, nakon pandemije, ekonomija Kosova bi se mogla smanjiti za 5 odsto.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.