Na Kosovu novčanica od 5 evra i kovanica od 2 evra najviše se falsifikuju

30 evra evri pare
Foto: KoSSev

Izvor: Radio Slobodna Evropa (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; izdanje od petka)

Preko 40 hiljada evra je vrednost falsifikovanog novca koji je pušten u opticaj na kosovskom tržištu tek 2020. Ovo su podaci Kosovske agencije za forenziku.

Prema podacima Centralne banke Kosova, tokom ove godine identifikovano je više od 943 novčanice i 2.671 falsifikovanog kovanog novca, navodi se u izveštaju Kosovske agencije za forenziku.

Većinu ovih novčanica i kovanica zaplenile su finansijske institucije tokom redovnih aktivnosti i povukle iz prometa.

Tokom 2019. i 2020. godine, prema podacima CBK-a, došlo je do smanjenja broja falsifikovanih novčanica, ali je u poslednje dve godine došlo do povećanja falsifikovanih kovanica.

Za razliku od prethodnih godina kada je najviše falsifikovanih novčanica bilo apoena od 50 i 100 evra, 2020. godine je najviše falsifikovanih novčanica bilo u apoenima od 5 evra.

Dok je, u smislu kovanog novca 2020. i prethodne godine, najviše falsifikovana moneta bila ona u apoenu od 2 evra.

Za 2021. CBK još nije dobila podatke od Kosovske agencije za forenziku.

Radio Slobodna Evropa obratio se ovoj instituciji radi dobijanja podataka za ovu godinu, ali do objavljivanja ovog teksta nisu dobili odgovor.

Do 10 godina zatvora

Falsifikovanje novca je krivično delo i sankcioniše se prema članu 296. Krivičnog zakona Republike Kosovo. Svako ko proizvodi lažni novac kako bi ga pustio u promet kao pravi, kazniće se zatvorom od jedne do deset godina.

Prema podacima Kosovske policije, koji su poslati Radio Slobodna Evropa, za krivično delo ‘falsifikovanje novca’, 2020. godine registrovano je 498 slučajeva, dok je samo u prvih šest meseci ove godine identifikovano 508 slučajeva, što pokazuje rast.

Kosovska policija nije dala više informacija o vrednosti falsifikovanog novca, koji je oduzet tokom ovih operacija agencija za sprovođenje zakona.

Ali, tokom ove godine, u 24-časovnim izveštajima Kosovske policije, zabeleženi su brojni slučajevi falsifikovanja novca na Kosovu velike vrednosti.

Samo u jednom slučaju, policiji je prijavila žena sa Kosova, službenica banke u ulici Bil Klinton, da je prilikom kontrole novca primetila da su nepoznate osobe deponovale 23 novčanice, svaku u vrednosti od 500 evra, a za koje se sumnja da su falsifikovane (23 × 500 = 11.500 evra).

U međuvremenu, ove nedelje, Kosovska policija prijavila je zaplenu 10 hiljada falsifikovanih američkih dolara.

Falsifikovani novac na štetu ekonomije

Cirkulisanje falsifikovanog novca, kaže Mejdi Bektaši (Bektashi), profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini, predstavlja rizik po ekonomiju bilo koje zemlje.

Bektaši dodaje da je svaka država dužna da spreči izdavanje falsifikovanog novca.

„Glavni efekat falsifikovanog novca je taj što stvara nepoverenje među ljudima ako ova pojava poprimi veće razmere. Drugi efekat na manjem obimu može povećati količinu novca u opticaju, što može indirektno uzrokovati povećanje prosečnog nivoa cena. Drugi problem je što na tržištu postoji više novca koji ne izdaju institucije koje izdaju novac“, kaže Bektaši.

Tehnologija otkrivanja ovog falsifikovanog novca, dodaje profesor Bektaši, na visokom je nivou, jer različiti uređaji koje banke poseduju jednostavno dokazuju falsifikovani novac.

„Nemoguće je da falsifikovani novac ima sve zaštite koje ima originalni novac“, dodao je Bektaši.

Kako se zaštititi od falsifikovanog novca

Centralna banka Kosova ukazuje na sigurnosne karakteristike novčanice od 5 evra, koja je novčanica koja se najviše falsifikuje na Kosovu.

Evro novčanice se proizvode sa sofisticiranom tehnologijom štampanja.

One sadrže neke visokotehnološke bezbednosne funkcije. Zbog toga se lako razlikuju od falsifikovanih.

CBK kaže da sve što treba da se uradi je „opipajte, pogledajte i pomerite novčanicu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.