Lokalizovan požar u Rugovskoj klisuri

FOTO: RTK

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je požar koji je juče izbio u Rugovskoj klisuri, odnosno kod nacionalnog parka Prokletije, lokalizovan.

„Vatrogasne jedinice iz regiona Peći i Đakovice angažovane su punim kapacitetom na gašenju požara. Istovremeno, na gašenju požara angažovana je kosovska policija, sa svojim specijalnim jedinicama i Kosovskim bezbednosnim snagama“, naveo je na Fejsbuku kosovski ministar Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla).

Ipak, kosovski mediji su kasno večeras izvestili i da su se u gašenje požara uključili i helikopter(i) KFOR-a, a to je potom potvrdilo i ministarstvo unutrašnjih poslova.

Veliki požar zahvatio je ove nedelje deo planina u okolini sela Mali Štupelj i Veliko Ribare u Rugovskoj klisuri, koja se nalaze u blizini Nacionalnog parka „Prokletije“. Požar koji je izbio ove nedelje vatrogasci iz Peći zajedno sa šumarima Direkcije Nacionalnog parka „Prokletije“ uspeli su da ugase, međutim, vatra se ponovo rasplamsala u petak, javljali su tada kosovski mediji.

Teren za gašenje bio je veoma nepristupačan, a kako su vatrogasci kazali ranije, bili su u nemogućnosti da pošalju vozila na mesto događaja usled nedostatka puta, pa su morali kilometrima da hodaju, predvidevši i da će se požar i raširiti.

Prema jučerašnjim i preliminarnim informacijama, požar je najverovatnije izazvan nepažnjom građana, ali će se konačne informacije izneti nakon istrage koja će uslediti kasnije, posle lokalizacije vatre.

Direkcija Nacionalnog parka „Prokletije“ ujedno apeluje na stanovnike, posetioce na ovom području, korisnike imovine i ostale građane da budu izuzetno oprezni i spreče pojave požara i njihovog širenja u parku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.