Na Kosovu danas preminule još tri osobe usled posledica COVID-19

FOTO: Univerzitetsko kliničko bolnički centar u Prištini
FOTO: Univerzitetsko kliničko bolnički centar u Prištini

Na Kosovu je danas preminulo troje ljudi – iz Kosova Polja, Podujeva i Đakovice. Iako se kosovski institut za javno zdravlje nije još uvek oglasio, kosovski mediji počeli su da pojedinačno izveštavaju o preminulima.

84-godišnja žena iz opštine Kosovo Polje koja je preminula usled posledica virusa korona,  treća je današnja žrtva virusa korona prenosi Gazeta Express pozivajući se na izjavu portparola opštine Kosovo Polje, Alija Topalija.

„Danas popodne imamo i jedan smrtni slučaj u opštini Kosovo Polje, reč je o ženskoj osobi, staroj 84 godine, koja je umrla usled (posledica) virusa COVID-19. Prema informacijama medicinskog osoblja Glavnog centra porodične medicine preminula je imala pridruženih bolesti. Bila je na lečenju kod kuće“, rekao je Topali.

Ovaj medij javlja da su tokom današnjeg dana preminuli i jedan stariji muškarac iz Podujeva i žena iz Đakovice, koja je navodno umrla od druge bolesti, ali je na testiranju nakon smrti bila pozitivna na COVID-19.

Na Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini trenutno se leči 144 pacijenata inficiranih koronavirusom, od toga 55 pacijenata smešteno je na odeljenju intenzivne nege i nalaze se na terapiji kiseonikom.

Na intenzivnoj nezi Odeljenja sportske medicine je devet pacijenata, od kojih su dva intubirana, dok je na Кlinici za pulmologiju smešteno 24 osoba kod kojih je potvrđen COVID-19, saopštili su danas iz Infektivne klinike.

Sa druge strane, prema poslednjim podacima kosovskog instituta za javno zdravlje na Kosovu od sinoć, do sada, registrovano je 3.508 slučajeva koronavirusa, a trenutno je aktivno 1.531.

Inače ovaj institut poslednjih dana se sve kasnije noću oglašava, a počeli su u pojedinim izveštajima da izostaju i pojedinačni podaci o preminulima.

Istovremeno na Kosovu se beleži upadljiv porast inficiranih i preminulih u odnosu na period pre popuštanja vanrednih mera.

Juče i prekjuče zabeležen je najviši broj preminulih u jednom danu – devet juče i osam prekjuče, iako broj preminulih juče nije potvrdio institut u Prištini, osim zbirnog ukupnog broja preminulih od Covid-19, a to je do juče bilo 75.

Takođe, usled toga što je na infektivnoj klinici u Prištini prekjuče preminulo osam pacijenata, i istovremeno spekulacija u vezi sa načinom upotrebe maski za kiseonik, otvorena je istraga za 6 preminulih sa ove klinike. Njihova tela poslata su na obdukciju, a policija je juče blokirala na kratko ulaz na ovu kliniku u ranim jutarnjim časovima.

Danas iz Prištine stiže i vest o smeni direktora bolničke službe Univerzitetsko-kliničkog centra u Prištini u vezi sa sumnjama o, kako su javili mediji u Prištini, „brojnim povredama zakona i nepravilnosti u trošenju sredstava“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.