Na Kosovu aktivno devet požara, i dalje najteže na Prokletijama

Foto: Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova

Požari na Kosovu ne jenjavaju već sedam dana. U tom periodu registrovano je više od 473 požara, a prema zvaničnim podacima Agencije za upravljanje vanrednim situacijama, najteži je onaj u blizini Nacionalnog parka „Prokletije„, koji traje nedelju dana.

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama (AVS) pri kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova poručila je sinoć da je broj požara počeo da se smanjuje, a da ih je na Kosovu trenutno aktivno devet.

Ipak, AVS ukazuje da je situacija i dalje kritična u blizini Nacionalnog parka Prokletije, jer požar traje već sedam dana i na njemu se neprekidno interveniše, a vremenski uslovi – jak vetar i izrazito neprikladan teren, otežavaju i gotovo onemogućavaju gašenje vatre sa tla.

Zbog toga, ova Agencija je u koordinaciji sa Operativnim centrom kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova, zatražila vazdušnu podršku od KFOR-a, koji je, kako se navodi, dao na raspolaganje dva helikoptera, sa mogućnošću da se obezbedi i treći helikopter.

A zahvaljujući angažovanju profesionalnih vatrogasnih i spasilačkih jedinica, kapacitetu i podršci KBS, policije, i KFOR-a iz vazduha, u drugim delovima Kosova situacija je relativno stabilna, poručuje AVS.

Tokom proteklih sedam dana, na Kosovu je registrovano više od 473 požara, a, kako se navodi, ukupno je bilo 600 hitnih intervencija, u kojima su telesne povrede zadobijali i vatrogasci.

Osim na Prokletijama, opasnost od novih požara i dalje postoji u regionu opština Suva Reka i Prizren.

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama apeluje na sve građane za dodatnu opreznost u periodima porasta temperatura i da na izazivaju požare, kao i da ih što pre prijave.

Pročitajte još:

Plemetina: Požar na privatnoj farmi, izgoreo pomoćni objekat

Požar u selu Dobrava kod Leposavića, gori šumaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.