Veliki požar zahvatio sela u blizini Nacionalnog parka „Prokletije“

Vatrogasci požar
Foto: Ilustracija

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Veliki požar zahvatio je deo planina u okolini sela Mali Štupelj i Veliko Ribare u Rugovskoj klisuri, koja se nalaze u blizini Nacionalnog parka „Prokletije“. Požar koji je izbio pre nekoliko dana vatrogasci iz Peći zajedno sa šumarima Direkcije Nacionalnog parka „Prokletije“ uspeli su da ugase, međutim, vatra se ponovo rasplamsala.

„Ugasili smo požar, ali je ponovo aktiviran. Požar je sada većih razmera nego pre dva dana kada je ugašen. Vatrogasci su na terenu zajedno sa šumarima i ulažu napore da ugase požar“, rekao je načelnik vatrogasne jedinice Peć Butrint Ljajci.

On je ukazao da je teren veoma nepristupačan i da nema mogućnosti da se vozilom stigne do lokacije požara.

„U nemogućnosti da pošaljemo vozila na mesto događaja, moramo kilometrima da hodamo od vozila do lokacije na kojoj je požar, jer puta nema, ali mi činimo napore da ugasimo požar“, rekao je Ljajci.

On je rekao da su sada u konsultaciji sa opštinskom Direkcijom za zaštitu i spasavanje, kojoj je, prema njegovim rečima, poslao izveštaj o stanju na terenu i potrebi vazdušne intervencije za gašenje požara.

Direktor zaštite životne sredine Muhamet Mahmutaj rekao je da se razmatra mogućnost angažovanja Kforovih helikoptera

„Veliki je rizik da se požar još više proširi. Još nismo zatražili pomoć od KFOR-a, ali razmatramo i tu mogućnost i trebalo bismo da zatražimo pomoć ako se požar poveća“, kaže Mahmutaj.

Nadležni na terenu ističu da je požar najverovatnije izazvan nepažnjom građana, ali da će konačne informacije izneti nakon istrage koja će uslediti kada požar bude lokalizovan.

„Moguće je da se to pojavilo zbog nepažnje građana. Ali procene će biti kasnije, a trenutno su na terenu naši vatrogasci i radnici. Nemoguće je vozilima otići na mesto gde je požar“, rekao je za Kohu direktor Direkcije Nacionalnog parka „Prokletije“, Fatmir Morina.

Ova Uprava poziva na brigu o zaštiti šuma od požara, s obzirom da ovaj požar, koji zbog teškog terena i velikih poteškoća u gašenju, predstavlja rizik da poprimi još veće razmere.

Direkcija Nacionalnog parka „Prokletije“ ujedno apeluje na stanovnike, posetioce na ovom području, korisnike imovine i ostale građane da budu izuzetno oprezni i spreče pojave požara i njihovog širenja u parku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.