Na Kosovu 24.526 porodica koristi socijalnu pomoć

Porodica Ilić živi u Kontejnerskom naselju na Padalištu
FOTO: RTK2

Prema podacima Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu, boj korisnika socijalne pomoći na Kosovu je manji u poređenju sa prethodnom godinom. Prema statističkim podacima socijalno najugroženije grupe su samohrani roditelji, nezaposlena lica, Romi, interno raseljena lica, osobe sa visokim stepenom invaliditeta i starije osobe bez mesečnih primanja.

Porodica Ilić živi u Kontejnerskom naselju na Padalištu. Zoran i Katarina imaju dvoje dece, žive od socijane pomoći, u teškim uslovima. Sa 100 evra mesečno „jedva sastavljaju kraj sa krajem“.

„Život u kontejnerima je veoma težak, zimi nam je mnogo hladno, a tokom leta kada se lim ugreje ne može da se sedi unutra. Preživljavamo nekako, ali sa ovim primanjima, to je teška misija. Ovde imamo pacove, bube od kojih ne može da se živi, plašimo se da se neko ne zarazi. Tražim posao, ali za sada mi ne uspeva“, kaže Zoran Ilić.

„Najteže mi je zbog dece, imamo dvoje, treće je na putu i ne bih volela da se i ono rodi u ovakavim uslovima, nadamo se da će u skorije vreme i naše stambeno pitanje biti rešeno“, izjavila je Katarina Ilić.

Kancelarija za socijalnu pomoć pri Opštini Gračanica godišnje primi oko 50 novih zahteva za ovu vrstu pomoći, dok se na mesečnom nivou za korisnike socijalne pomoći izdvaja oko 12.000 evra.

„Odluka o priznavanju prava donosi se na osnovu Zakona o šemi socijalne pomoći i propratnih administarativnih uputstava. Trenutno je u programu 130 porodica iz 17 naselja sa teritorije Opštine Gračanica, koji su podeljeni u dve kategorije. U prvoj kategoriji su samohrani roditelji sa decom mlađom od 18 godina i lica ograničenih sposobnosti, dok drugu kategoriju čine nezaposleni roditelji sa decom mlađom od pet godina. Obračunavaju se materijalni i nematerijalni prihodi na osnovu obrasca koji ekipa popunjava na terenu, kod porodice. Iznos socijalne pomoći zavisi od broja članova porodice, jedan član prima 60 evra, dok je najveći iznos koji je zabeležen u Centru za socijalni rad, a koji prima porodica sa sedmoro dece 157 evra“, kaže službenica za socijalnu zaštitu, Sonja Nešić.

Broj korisnika ove vrste pomoći varira u poslednje dve godine, navodi, naglašavajući da se kreće od 130 do 150.

Da je na Kosovu i dalje visoka stopa nezaposlenosti, potvrđuju i podaci Ministarstva rada i socijalne zaštite, prema kome je više od 25.000 porodica obuhvaćeno šemom socijalne pomoći.

„Od januara do septembra 2018. godine bilo je 25.259 porodica, odnosno 103.094 korisnika socijalne pomoći na Kosovu. Mesečno se iz budžeta izdvaja 2.686.217.50 evra. U septembru 2019. godine bilo je 24.526 porodica, sa 99.718 članova, sa izdvajanjem od 2 603.022.50 evra. Opština sa najvećim brojem korisnika socijalne pomoći je Mitrovica, sa 2.318 porodica, a opština sa najmanje korisnika Mamuša, sa svega 23 porodice. Od januara do septembra 2019. godine, za socijalnu pomoć prvi put se prijavilo 2.936 porodica, a prihvaćeno je 2.223 zahteva’’, pokazuju podaci Ministarstva rada i socijalne zaštite na Kosovu.

Na osnovu poslednjih istraživanja Svetske Banke i kosovske Agencije za statistiku, 17.6% građana Kosova živi na ivici siromaštva, sa manje od 1.82 centa dnevno, dok 5.3% građana živi u ekstremnom siromaštvu, sa manje od 1.20 centi dnevno.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.