Na koji broj se dobija Kosovo?

U Prištini tvrde da je ukinut pozivni +381 za Kosovo, dok u Beogradu odgovaraju da je to laž. N1 je proverio na koji broj je moguće dobiti ljude na Kosovu, i utvrdili smo da to da li se okreće +381 ili +383, zavisi od toga koga i odakle zovete.

Dok se čeka odgovor na pitanje da li će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen u Briselu, pitanje je i kako već dogovorene stvari funkcionišu u praksi?

Krajem 2016. godine postignut je dogovor o telekomunikacijama, kada je rečeno da će Kosovo umesto +381, dobiti +383 pozivni broj i da će se on za pozive iz Srbije tretirati kao međugradski, a ne međunarodni broj.

Priština tvrdi da se +381 ukida, a Beograd to demantuje. Proveravali smo – na koji broj je moguće pozvati stanovnike Kosova?

Na koji broj se dobija Kosovo? Odgovor zavisi od toga koga pitate. Prištinske vlasti objavile su da 24. marta zvanično prestaje da važi pozivni +381 i da +383 postaje jedini važeći pozivni broj.

To saopštenje, Kancelarija za Kosovo i Metohiju tretirala je rečima: "Što je babi milo, to joj se i snilo". Za predstavnike srpske vlasti: Vest o ukidanju +381 je – kako kažu – najobičnija laž.

"Postoji jasno formulisan akcioni plan kojim je definisano šta se i kada dešava u kontekstu telekomunikacija, tako da je svaka tvrdnja o ukidanju pozivnog broja 381 za korisnike na Kosovu i Metohiji najobičnija laž,” poručio je zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev.

A kako stvari funkcionišu u praksi? Pozivni broj +383 je na mobilnoj aplikaciji Viber u funkciji i to od nedavno.

Za građane na Kosovu, kreirana je i posebna aplikacija koja konvertuje sve kontakte iz imenika sa prefiksom +377, +386 ili +381 na +383.

Ipak, kada je fiksna telefonija u pitanju – u Leposaviću, recimo, +381 i dalje radi, dok operator na teritoriji Prištine obaveštava da je potrebno okrenuti +383.

Nenad Radosavljević, vlasnik TV Mir iz Leposavića za N1 kaže da je promena pozivnog broja proces koji je u toku i da za sada samo pojedini mobilni operateri prelaze na +383.

"Sada trenutno još uvek možete sa mobilnog telefona 064 da pozovete recimo Prištinu, stari klasični fiksi broj 038 bez ikakvih problema. Obaveštenja stižu za korisnike IPKO mreže i Valja mreže +377 i +386 da oni polako prelaze na +383 i to je za sada jedina promena," objašnjava Radosavljević.

Za Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose, cela priča sa pozivnim brojem je "prljava politikantska igra" za koju su odgovorne obe strane.

U toj igri postoje – kažu – dve vrste interesa: politički i finansijski, a u njoj najveći gubitnici su građani.

"Dešava se pljačka građana, naplatom rominga jer većina mreža na Kosovu je prešla na +383 i ovih naših koji zovu sa +381 plaćaju roming. To je jedan potpuni bezobrazluk vlasti telekomunikacionih, ali iza toga postoje lobiji! Sa +383 probajte da dobijete iz Beograda – ne možete, probajte iz Ljubljane i dobićete Kosovo. Dakle maltretira se javnost Srbije,” tvrdi Janjić.

Dodaje i da ono što je potpisano u Briselskom sporazumu – mora i da se ispuni. A pozivni broj +383 upravo je dodeljen Kosovu nakon što su Beograd i Priština krajem 2016. nakon više rundi pregovora, postigli konačni dogovor o telekomunikacijama. Obe strane su tada, dogovor doživele kao svoju pobedu.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.