Na Gazivode stižu ronilačke jedinice iz Prištine i KFOR-a i započinju dubinsku pretragu

Uprkos spekulacijama i objavi nekih medija da ronioci uveliko tragaju za dvojicom nestalih u nesreći koja se preksinoć dogodila na jezeru Gazivode, kada je došlo do sudara dva motorna čamca, regionalni komandir KPS-a za Sever, Nenad Đurić je za KoSSev potvrdio da će dubinska potraga, to jest, uključivanje ronilačkih jedinica u potragu, početi za pola sata – do 45 minuta, a da se do sada sve vreme sprovodila takozvana vizuelna potraga. Prema preliminanim podacima istrage, do nesreće je došlo kada je veći čamac prešao preko manjeg; u Kosovskoj Mitrovici danas sahrana Petra Mirkovića (28) i Vladana Stašića (34); danas je drugi dan trodnevne žalosti.

Crni bilans na Severu Kosova
 
Ovo je peta nesreća sa dvanaestim smrtnim slučajem u poslednjih pet meseci na Severu Kosova.
 
Krajem marta, u saobraćajnoj nesreći u opštini Zvečan, poginuo je dvadesetjednogodišnji N.V. a potom, početkom aprila, u istoj opštini i pet članova porodice Vučinić, od kojih dvoje maloletne dece, kada je njihovo vozilo sletelo u reku Ibar. Krajem aprila je na brutalan način u jednom stanu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, ubijena dvadesetjednogodišnja devojka I.V., dok se početkom maja, trogodišnja devojčica utopila u potočiću u selu Banjska. 
 
Jednodnevna žalost je u severnim opštinama proglašena i u aprilu kada je nastradalo pet članova porodice Vučinić, dok je u maju proglašena trodnevna žalost zbog žrtava u poplavama u Srbiji. 
 
Za nešto manje od pola sata očekuje se da počne dubinska pretraga jezera Gazivode na kojem se preksinoć dogodio sudar dva čamca, prilikom kojeg su dva lica poginula, a dva lica nestala, izjavio je za KoSSev regionalni direktor KPS-a za Sever, Nenad Đurić:
 
"Još uvek nisu pronađena dva lica koja se vode kao nestala. Za otprilike pola sata, do 45 minuta, stići će ronilačka ekipa, zajedno sa KFOR-om i onda će početi dubinska potraga. Što se tiče vizuelne potrage, ona i dalje traje i nju, pored policije, sprovode i sami građani, dobrovoljci, kao i jedinice vatrogasne službe." 
 
Đurić je potvrdio da ronilačke jedinice dolaze iz Prištine, najverovatnije iz kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, ali i KFOR-a, te da je čitava koordinacija angažovanja ronilaca iz Prištine urađena u saradnji sa KFOR-om.  
 
Oba čamca u kojima su se nalazili nastradali su pronađena. Prema preliminarnim rezultatima dosadašnje istrage, do nesreće je došlo kada je veći čamac prešao preko manjeg, potvrdio je Đurić: 
 
"Pronađena su oba čamca. Preliminarni podaci istrage pokazuju da je do nesreće došlo kada je veći čamac prešao preko manjeg. Vizuelno, koliko za sada može da se vidi, veći čamac je udario u drugi."
 
Đurić nije mogao da precizira koliko može da potraje potraga za nestalim mladićima A.M.(35) i D.N.(35). On je naglasio da će sve zavisiti pre svega od ronilačkih jedinica, odnosno kako će se na samom terenu one snaći. 
 
"Jezero Gazivode spada u jezera sa otežanim uslovima za ronjenje, zbog slabe vidljivosti. Uslovi za ronjenje su dosta otežani zbog slabe vidljivosti od dva metra pa na niže, ali su atmosferski uslovi za sada dobri. Iako je oblačno, ima i povremenih sunčanih intervala, a nema padavina i nema vetra, tako da to donekle olakšava potragu roniocima," rekao je Đurić. 
 
Dvojica mladića – Petar Mirković (28) i Vladan Stašić (34), koji su izgubuli živote na jezeru Gazivode, biće sahranjeni danas posle podne na groblju u Rudaru. 
 

Građani Severne Kosovske Mitrovice četvoricu mladića pamtiće kao vredne i požrtvovane mlade ljude, odgovorne sugrađane i dobre prijatelje. 


 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.