Švajcarska: Albaniji izručen svedok (UČK) u Haškom Tribunalu

Izvor: Bošnjak.ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Jedan Albanac sa Kosova, bivši pripadnik Oslobodilačke Vojske Kosova koji je svjedočio u Međunarodnom Krivičnom Sudu za Bivšu Jugoslaviju, će biti izručen Albaniji jer je odbijena njegova žalba od strane Krivičnog Federalnog Suda, prenosi novinska agencija "Preševa jon".
 
Federalni Krivični Sud traži garancije u vezi sa mogućom odmazdom protiv njega. Albanske vlasti su tražile njegovo izručenje zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo, pokušaj ubistva. Kosovaru je dat azil u Švicarskoj u aprilu 2011. godine, a suđeno mu je u odsustvu.
 
Bivši član Oslobodilačke Vojske Kosova će biti izručen Albaniji pošto taj proces nije moguć na Kosovu. Prema jednom izvještaju činjenica da je čovjek svjedočio pred Haškim Tribunalom donosi svojstven rizik. Navodi se da veliki broj kriminalnih organizacija sa Kosova ima svoje ruke i u Albaniji i da slobodno može djelovati na teritoriji Albanije.
 
Međutim, do sada nije bilo nikakvih indicija niti prijetnji da je njegovo svjedočenje bilo rizično po njegov život. Sudije u Švicarskoj smatraju da je Albanija u stanju da osigura njegove sigurnosne potrebe. Osim poštovanja njegovih prava, švicarske sudije žele osigurati njegovu sigurnost.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.