Na jugu kolo, u Mitrovici trubači


Vest je ažurirana

Negde tradicionalno kolo, negde molitva, a negde estrada. Pravoslavni vernici danas proslavljaju Badnji dan, a ulice i predeli su se zabeleli. Pre nego sve utihne u popodnevnim i ranim večernjim časovima i porodice se zatvore u svoje domove u iščekivanju najradosnijeg hrišćanskog praznika, obavljaju se poslednje pripreme za večerašnju posnu trpezu, ali i đakonije koje će se u domovima Srba pripremati sutradan nakon božićne pričesti.

Za razliku od drugih mesta Badnji dan u Kosovskoj Mitrovici se odvija organizovano, sa centralnom binom postavljenom u neposrednoj blizini trga Kneza Lazara i estradnim pevačima. Par stotina ljudi prati ovu muziku, a služi se i kuvana rakija.

Trenutno su na bini čuveni trubači – Dejan Petrović i njegov Big band.

Kafići i restorani u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu su zatvoreni bili do objavljivanja ove vesti. Poslednjeg dana stare godine, ugostiteljskim objektima u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu stigao je zahtev da budu zatvoreni upravo na današnji dan. U brojnim reakcijama našem portalu, vlasnici, koji su nam i prenosili ove informacije, istakli su da su od opštinskih organa dobili, prema njihovom svedočenju, objašnjenje da se navodno želi izbeći situacija koja se na Badnji dan dogodila prošle godine – masovne tuče, kada je i na ulice izvedena čak i interventna jedinica Kosovske policije, što je bila vest koja je izazvala široku pažnju srpskih i kosovskih medija tada. Iako su vlasnici ugostiteljskih objekata izražavali proteklih dana negodovanje zbog ovakve odluke, nisu raspoloženi bili i da javno govore o tome.

U Kosovskoj Mitrovici je i zamenik Kancelarije za KiM Dušan Kozarev koji je bio na bini na centralnom trgu, obratio se medijima, i koji će, prema najavi prisustvovati popodnevnom paljenju badnjaka u hramu Svetog Dimitrija, gde će biti i vladika raško-prizrenski Teodosije.

Okupljanje vernika ispred crkve Svete Trojice u Zubinom Potoku počelo je u 14 časova. Kao i prethodnih godina, služi se kuvana rakija i vino, a crkvena i patriotska muzika se čula sa razglasa. Deca se Božiću posebno raduju i okupljena su oko vatre u ovom gorštačkom mestu.

Za razliku od Kosovske Mitrovice i Zvečana, u Zubinom Potoku rade ugostiteljski objekti i kafići su puni mladih ljudi, a Božić uz muziku i pesmu se proslavlja još od sinoć.

Veselo je i južno od Ibra. Uz badnjake, harmoniku, tarabuku, šajkaču i srpsku zastavu, ali i rakiju i pivo, Srbi su zaigrali kolo uz čuvene kosovske pesme – Sjajna mesečinaŽivka Sirinićka, Gusta mi magla padnala.

Više od 1000 meštana Kosovskog Pomoravlja proslavilo je Badnje veče u Koretištu nadomak Gnjilana, na jubilarnoj 20. po redu igranci koja se po tradiciji posle 1999. godine održava na platou u centru sela.

Kako je javila RTV Puls, da se običaji i tradicija i dalje neguju u ovom delu Kosova pokazuje upravo srpsko oro koje u Koretišu na Badnje veče, okuplja omladinu sa čitavog Kosova i Metohije, ali i šire. Uz trubače, kuvanu rakiju i vino proslavlja se najveći hrišćanski praznik – Božić.

Nakon jutrošnjeg odlaska za Badnjak i liturgije, većina pravoslavnih vernika iz Gračanice nalazi se u krugu porodice. Večeras se organizuje i tradicionalno osvećenje i loženje badnjaka u porti manastira Gračanica od 17 časova. Za Božić, 7. januara, u kapeli manastira će od pet časova početi Veliko povečerje, dok će od 08:30 časova biti služena liturgija Svetog Vasilija Velikog.

21:00 – I u Metohiji se Badnji dan slavio uz kuvano vino i rakiju. Pogledajte kako su u Goraždevcu večeras u Crkvi rođenja Presvete Bogodorice vernici sa sveštenikom uneli i osveštali Badnjak i kako je izgledalo paljenje Badnjaka, u video zapisu Radija Goraždevac, koji je takođe i uživo prenosio atmosferu.

Sledećeg dana biće služena liturgija Svetog Jovana Zlatoustog od 9 časova, a u 18:30 bi moleban za Kosovo i Metohiju. Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog biće služena i trećeg dana Božića od 9.00 časova.

Gračanica je prethodno okićena novogodišnjom rasvetom.

Srbi ni ove godine nisu uspeli da dođu u Đakovicu i da u gradskoj crkvi obeleže Badnji dan. Albanci iz ovog mesta protestima sprečavaju više pokušaja poslednjih godina da grupa raseljenih Srba dođe u Đakovicu i obeleži praznike optužujući ih za ratne zločine.

Šta je patrijarh srpski Irinej poručio Srbima sa Kosova i Metohije u poslanici čitajte u:

Danas je Badnji dan: Srpska crkva 8 vekova iz Pećke Patrijaršije svedoči o Hristovom spasu čoveka i sveta      

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.