Završen protest u Đakovici; Nema prijavljenih hodočašća u gradovima na Kosovu za danas

policija čuv pravoslavnu crkvu u đakovici
Foto: Koha

Izvor: Koha (tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Protest građana u Đakovici protiv dolaska srpskih hodočasnika u pravoslavnu crkvu, završio se mirno.

Iz policije su potvrdili da vernici neće dolaziti.

Koha je ranije javila da su okupljani građani Đakovice na vrata dvorišta crkve zalepili plakat sa imenima Srba koji su navodno počinili zločina u Đakovici.

protst u Đakovici protestanti lepe plkat imena navodnih zločinaca na vrata dvorišta crkve
Foto: Koha

I Ministarstvo spoljnih poslova se oglasilo po ovom pitanju.

Jetljir Zuberaj (Jetlir Zyberaj), savetnik ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija (Behgjet Pacoli), rekao je da Republika Kosovo poštuje i garantuje prava svih građana da praktikuju verske običaje ali da danas neće biti hodočašća.

„Međutim, želim da informišem javnost da danas neće biti hodočašća u gradovima na Kosovu jer institucije Republike Kosova nisu primile nijedan takav zahtev. Naša država će uvek garantovati pravo običnih građana svaki put kada se to od nas zatraži. Razumemo brige majki i građana Đakovice, ali im garantujemo da ni jedan kriminalac neće nikada biti među hodočasnicima jer će ih država zatvoriti,“ napisao je.

Dodao je i da „svi srpski kriminalci  koji su počinili najgore zločine još od Drugog svetskog rata moraju stati pred lice pravde“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.