Mustafa: Ukidanje ilegalnih operatora istorijsko dostignuće

"Prestanak svih usluga operatora mobilne telefonije koji su, nakon rata, delovali bez ovlašćenja na teritoriji Republike Kosovo – dobra je vest za Kosovo. Među istorijskim dostignućima u ovom mandatu je i dodeljivanje međunarodnog pozivnog telefonskog broja (+383) Kosovu, završetak mnogih elemenata državnosti i proširenje suvereniteta širom teritorije zemlje“ – poručio je pre ponoći kosovski premijer, Isa Mustafa. Mustafa je prvi visoki kosovski zvaničnik koji se oglasio nakon što je Kosovska regulatorna uprava za elektronsku i poštansku komunikaciju danas zvanično potvrdila da su operatori srpske mobilne telefonije – Telenor i VIP mobile – posle 18, odnosno 10 godina, od 1. maja zvanično prestali sa pružanjem usluga na Kosovu. Beogradski zvaničnici se, od prošlonedeljne najave o prestanku rada ovih operatora na KiM-u, međutim, nisu oglašavali.

"Danas nema barikada, zidova, provokativnih vozova, uklonjene paralelne strukture"

Pročitajte još:

ARKEP potvrdio: Telenor i VIP prekinuli usluge na Kosovu, PTK i IPKO da poboljšaju signal na Severu

Prvi dan bez Telenora i Vipa: "Mobilni pretplatnik nije trenutno dostupan"; "U romingu sam, prekini vezu"

Koha: "Na severu bez ilegalnih telefonskih operatora, ćerka firma Telekoma Srbije počinje sa radom"

Telenor i Vip mobile od 1. maja bez signala na KiM-u

"Maj – rok za prestanak rada srpskih ilegalnih telefonskih operatora"

ARKEP: Antene MTS-a na 30 lokacija

ITU objavila broj +383, Kosovo potpisano sa fusnotom (DOKUMENT)

"Srbija uputila pismo ITU za telefonski pozivni broj"

Postignut dogovor o telekomunikacijama: Kosovu +383 – 15. decembra, MTS-u privremena dozvola

Kosovski premijer se u nastavku svoje reakcije osvrnuo i na druge, kako ocenjuje, uspehe tokom mandata njegove vlade.

Među njima su to što na Kosovu "danas nema barikada, zidova, provokativnih vozova," dok "promoviše most koji povezuje dve severne opštine naše države", dodaje.

Uklonjene su, kako kosovski zvaničnici nazivaju institucije Republike Srbije na KiM-u – i "mnoge paralelne strukture", ocenjuje Mustafa.

"Petnaest godina taoci, uzroci padaju jedan po jedan"

"Fiktivni uzroci koji su nas držali kao taoce 15 godina, padaju jedan po jedan. Tokom ovog mandata radili smo sa odlučnošću i potpunom posvećenošću budućnosti naše zemlje!" – zaključio je Premijer Kosova.

Bez reakcija iz Beograda, MTS DOO od 1. maja jedini operator srpske mobilne telefonije na KiM-u

Reakcija iz Beograda, sa druge strane, nije bilo, a odluku o prekidanju pružanja usluga na Kosovu saopštili su sami operatori, navodeći da to čine "u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine o primeni Sporazuma o telekomunikacijama". 

Ćerka firma Telekoma Srbije, MTS DOO – registrovana u kosovskom sistemu – od juče je jedini operator srpske mobilne telefonije na KiM-u. Ova kompanija, u skladu sa sporazumom o telekomunikacijama, radi na Kosovu od 15. decembra 2016., pod privremenom i ograničenom dozvolom izdatom od strane kosovskih institucija.

MTS-ove antene se, prema odluci ARKEP-a i istom sporazumu, nalaze na 30 lokacija, dok je Kosovu, nakon pisma iz Srbije, dodeljen pozivni broj +383. Ovaj broj bi trebalo da bude operativan od naredne godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.