ARKEP potvrdio: Telenor i VIP prekinuli usluge na Kosovu, PTK i IPKO da poboljšaju signal na Severu

Kosovska regulatorna uprava za elektronsku i poštansku komunikaciju (ARKEP) izvršila je danas merenja širom Kosova i Metohije i zvanično potvrdila da su Telenor i VIP mobile od 1. maja prekinuli pružanje svih svojih usluga na Kosovu, prenose prištinski mediji, pozivajući se na saopštenje ove agencije. ARKEP je istovremeno obavestio i pozvao dva kosovska operatora – PTK i slovenački IPKO – da poboljšaju pokrivenost u, kako su nazvali severni deo KiM-a -"severnom delu zemlje".

A kako su novinari sa KiM-a, čiji su dugogodišnji korisnički brojevi bili u Telenor, odnosno VIP mobile mreži, komentarisali prestanak pružanja usluga ova dva operatora, čitajte u vesti: 

Prvi dan bez Telenora i Vipa: "Mobilni pretplatnik nije trenutno dostupan"; "U romingu sam, prekini vezu"


Detaljnije o dogovoru o telekomunikacijama i šta tačno on podrazumeva, čitajte u vestima:

Koha: "Na severu bez ilegalnih telefonskih operatora, ćerka firma Telekoma Srbije počinje sa radom"

Telenor i Vip mobile od 1. maja bez signala na KiM-u

"Maj – rok za prestanak rada srpskih ilegalnih telefonskih operatora"

ARKEP: Antene MTS-a na 30 lokacija

ITU objavila broj +383, Kosovo potpisano sa fusnotom (DOKUMENT)

"Srbija uputila pismo ITU za telefonski pozivni broj"

Postignut dogovor o telekomunikacijama: Kosovu +383 – 15. decembra, MTS-u privremena dozvola

"Kako bi verifikovali ispunjenje ove obaveze, tim stručnjaka za radio nadgledanja iz ARKEP-a danas je sproveo merenja u različitim delovima teritorije Kosova, odnosno prostorima na kojima je ranije postojala pokrivenost operatora Telenor i Vip mobile, i zaključeno je da su njihove usluge prekinute," navode iz ARKEP-a.

Da Telenor i VIP prestaju sa pružanjem usluga na Kosovu, u gotovo iznenadnom saopštenju za javnost, prošle nedelje saopštili su upravo ova dva operatora. Odluku su obrazložili time da je ona "u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine o primeni Sporazuma o telekomunikacijama".

VIP i Telenor prestali su sa emitovanjem signala na Kosovu posle 18, odnosno 10 godina, te je tako od juče, prema sporazumu Beograda i Prištine o telekomunikacijama –  ćerka firma Telekoma Srbije u kosovskom sistemu, MTS DOO, jedini operator srpske mobilne telefonije na KiM-u.

MTS D.O.O. počeo je da radi na Kosovu od 15. decembra 2016., pod privremenom i ograničenom dozvolom izdatom od strane kosovskih institucija. MTS-u je, prema istom sporazumu, decembra 2016. dodeljeno i 30 lokacija za postavljanje antena, a Kosovu je istog meseca, nakon pisma iz Srbije, dodeljen pozivni broj +383, za koji se očekuje da bude operativan od naredne godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.