"Mustafa: Nema drugih sporazuma bez raspuštanja paralelnih struktura"

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Dijalog između Kosova i Srbije u Briselu, koji je počeo pre tri godine – bio je težak, izjavio je danas u Štimlju premijer Kosova, Isa Mustafa.

Mustafa smatra da su rezultati ovog dijaloga evidentni, ali su postignuti kroz dijalog za prevazilaženje problema na severu zemlje, uz napomenu da sada postoji komunikacija između Vlade Kosova i gradonačelnika na severu i da su oni prihvatili budžet Kosova i prihvatili zakone Kosova.

Prvi čovek Vlade dodao je i da postoje neka pitanja koja nisu sprovedena, jer, kako je rekao, njihova implementacija nije laka. Mustafa je, takođe, rekao i da je otvaranje mosta na Ibru odloženo zbog radova.

Nedovršeno je ostalo i pitanje raspuštanja svih paralelnih struktura, čime će, kako je istakao, Vlada uslovljavati buduće sporazume, prenosi Kosova Press.

"Mi imamo komunikaciju sa svim predsednicima opština na severu, oni su prihvatili budžet Republike Kosovo, zakone Republike Kosovo. Postignuto je raspuštanje civilne zaštite na severu. Sada ćemo zaključiti proces širenja pravosuđa i zakona u svim opštinama Republike Kosovo. Postoje još neki dogovori koji se još ne sprovode, jer njihova primena nije laka. To je pitanje telefonskog pozivnog broja koje je sledeće na redu, zatim pitanje električne energije koje je takođe na redu. Pitanje mosta na Ibru odlaže početak radova, raspuštanjem svih paralelnih struktura uslovićemo buduće sporazume, jer ja ipak cenim da nemamo drugog načina, to je jedini način, jedini put je put dijaloga, to je težak put, ali put za koji svi mi imamo razumevanja, i vladajuća koalicija i opozicija," rekao je Mustafa.

Što se tiče Asocijacije opština sa većinski srpskim stanovništvom, Mustafa je rekao da je jasno šta je odluka Ustavnog suda i da formiranje Asocijacije predstavlja pravnu kategoriju.

On je rekao da će raditi na osnivanju Asocijacije i da će biti voljni da, u izradi Statuta, primaju predloge i sugestije, ali i da Asocijacija neće biti treći nivo izvršne vlasti i da će se formirati samo u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

Premijer Isa Mustafa je ostao pri tvrdnji da neće biti izbora koje zahteva opozicija.

"Izbora neće biti ni ove, ni sledeće godine. Naredne godine će biti lokalni izbori, izbori će biti fer, jer nema razloga da se održe (parlamentarni izbori, prim. red.) kada imamo većinu za legalnu i legitimnu vlast koja može da radi. Ali ćemo učiniti maksimalan napor da se opozicija ujedini, kako bi uzeli sve komentare, sugestije i predloge opozicije. Nećemo stvoriti situaciju u kojoj će određena grupa u jednom danu baviti nečim i ući u izbore. Radićemo da se održe izbori u skladu sa zakonom, u skladu sa zakonskim ograničenjima i svi moraju da rade da bi ova zemlja išla na bolje," rekao je Mustafa.

Mustafa je govorio i o predizbornom sporazumu Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosova, rekavši da je to stvar njihove saradnje.

"Cenim da je to pitanje njihove međusobne saradnje. Ali smo otvoreni za sve one koji su napravili koaliciju, čak i za one koji nemaju koaliciju, mi ćemo sarađivati sa svim poslanicima u Skupštini Kosova," rekao je Mustafa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.