Mustafa: Haradinaj neće u Srbiju, vozovi mogu na Kosovo poštujući pravila, opština Mitrovica da sruši zid, da ne bi Vlada

Vozovi će moći iz Srbije na Kosovo, uz pravilo bilateralnog kretanja robe i slobodnog kretanja građana. Još jednom pozivam srpske ministre da se vrate u Vladu. Opštinu Severna Mitrovica pozivam da sprovede zakon o zidu koji je izgrađen bez dozvole. Haradinaj neće biti izručen Srbiji i vratiće se na Kosovo – ovo su današnje ključne poruke Premijera Kosova, Ise Mustafe. Na sednici Vlade, Mustafa je govorio, između ostalog, i o "intenziviranju provokacija Srbije", dijalogu Beograda i Prištine, istovremeno zahvalivši građanima "na visokom stepenu građanske odgovornosti" i institucijama koje su uspele da na "osnovu zakona i Ustava Kosova uspostave red". 

"Svi smo nedavno bili svedoci intenziviranja provokacija iz Srbije. Želim da uverim građane da su Vlada i sve institucije Republike Kosovo na visini zadatka, pripremaju se i kordinišu između sebe, ali i sa međunarodnom zajednicom kako bi zaštitili stabilnost i postigli napredak za Kosovo," kazao je Mustafa.

Srbi koji poštuju Ustav i zakon da se vrate

Danas je, još jednom, uputio poziv predstavnicima Srba u Skupštini Kosova da se vrate u institucije Kosova:

"Danas, još jednom, pozivam srpske ministre da se vrate u Vladu, ali one koje poštuju Ustav, zakon i institucije Republike Kosovo." 

Severna Mitrovica da sprovede zakon o zidu, inače će Vlada

Uputio je apel i opštini Severna Mitrovica, pozivajući je da sprovede zakon o zidu koji je izgrađen "bez dozvole".

"Zid u Severnoj Mitrovici nije sadašnjost, a ni budućnost građana Republike Kosovo. Vlada nije zainteresovana da se meša u poslove lokalne samouprave, dok ona poštuje i sprovodi zakon o zidu, inače će Vlada tražiti od nadležnih organa da preduzmu zakonske mere kako bi se sprečilo da neko diže zidove među građanima Republike Kosovo," naveo je on.

Srbija da se odrekne pretećeg jezika

Istakao je i da je "dijalog strateško opredeljenje Kosova", istovremeno pozvavši Srbiju da se odrekne "pretećeg jezika":

"Naš konstruktivan pristup u dijalogu koji je omogućila Evropska unija uz podršku SAD-a, u interesu je suvereniteta i interesa građana Republike Kosovo. U tom kontekstu, pozivamo Vladu Srbije da se odrekne pretećeg jezika, a taj jezik zameni jezikom dijaloga i saradnje."

Haradinaj neće biti izručen Srbiji

"Provokacija – pritisak na Srbe da napuste integrisane institucije Kosova, zid u Mitrovici, zloubotreba međunarodnih bezbednosnih snaga kako bi se provociralo Kosovo i njeni građani sa nelegalnim i politički motivisanim poternicama, provokacija sa vozom bez dozvole i podsticaj etničke mržnje – nije konstruktivno ponašanje srpske strane," kazao je, takođe, Mustafa, dodajući:

"Dakle, zaključujem da građani Kosova neće biti podeljeni zidovima, nego će biti približeni mostom, Haradinaj neće biti izručen Srbiji i vratiće se na Kosovo, vozovi će moći da uđu iz Srbije na Kosovo, poštujući pravilo bilateralnog kretanja robe i slobodnog kretanja građana."

Hvala SAD-u i Evropskoj uniji

Mustafa se, na kraju, zahvalio i, kako je kazao, međunarodnim partnerima – Sjedinjenim državama i Evropskoj uniji "za svu njihovu podršku u izgradnji demokratije u zemlji i evroatlantskim integracionim procesima". 

Vruća linija između Beograda i Prištine

Voz koji je u subotu, uz pompeznu najavu, u 08:30 krenuo sa glavne železničke stanice u Beogradu – za Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je u Raški, po odluci premijera Srbije, Aleksandra Vučića, kako bi "sprečio krvave sukobe". Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, sinoć je, nakon razgovora sa potpredsednikom SAD-a, Džozefom Bajdenom, kazao da je spreman na uspostavljanje "vruće linije" između Beograda i Prištine, te i da su mir i stabilnost najvažniji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.