Musljiju u Gnjilanu zatražio sprovođenje svih tačaka Rezolucije o Albancima na jugu Srbije

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musljiju zatražio je juče u Gnjilanu, na sastanku sa gradonačelnikom Gnjilana, Ljutfijem Hazirijem, od kosovske vlade sprovođenje svih tačaka kosovske rezolucije o osnovnim pravima Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. 

"Gospodin Haziri je zatražio od Vlade Kosova sprovođenje svih tačaka Skupštinske rezolucije koja je usvojena u junu 2013. godine – kao što je uklanjanje plaćanja poreza na graničnim prelazima, otvaranje kancelarije u Prištini i Gnjilanu za Albance iz doline, obaveznu i stalnu brigu Kosova za obrazovanje, kulturu, ljudska prava i nacionalne slobode, kao i postavljanje principa reciprociteta sa kosovskim Srbima," saopšteno je iz opštine Gnjilana. 

Pročitajte još: 

BG-PR u Briselu: Otvaraju se dva nova prelaza, zaustavlja se privatizacija na Severu, Srpska u Skupštini(?)

Tahiri u Briselu: o sporazumima sa BG, novom graničnom prelazu i knjigama na albanskom za Albance iz Preševa

Kosovska vlada snažno podržava realizaciju etničkih prava Albanaca u tzv. Preševskoj dolini – to je nacionalno pitanje

Gnjilane osnovalo Kancelariju za Albance sa juga Srbije

Kako je takođe saopšteno iz ove opštine, Musljiju i Haziri su se dogovorili da intenziviraju sastanke u budućnosti, a u podršku "promocije prava kosovskih Albanaca sa istoka i Republike Kosovo".

Kosovska skupština je sredinom 2013. godine usvojila Rezoluciju o osnovnim pravima Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. 

Inicijator rezolucije tada je bio upravo Ljutfi Haziri koji je tada naveo da je cilj Rezolucije da Kosovo obezbedi brigu za Albance u tri opštine na jugu Srbije.

“Vlada Republike Kosovo uslovljava normalizaciju odnosa sa Srbijom brigom i državnim interesom za poboljšanje stanja Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi u vezi sa njihovim civilnim, političkim i etničkim pravima," objasnio je on tada. 

Opština Gnjilane je takođe prva opština koja je, početkom ove godine, osnovala Kancelariju za Preševo, Bujanovac i Medveđu, a sa ciljem pružanja socijalne podrške i pomoći oko izdavanja kosovskih dokumenta građanima albanske nacionalnosti u Srbiji.

 


U toku nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, 21. aprila, dogovoreno je otvaranje dva nova administrativna prelaza između Kosova i centralne Srbije, jedan prema Raškoj, a jedan prema opštini Medveđa. 

Da će kosovska strana zatražiti pokretanje pitanja otvaranja novog administrativnog prelaza prema opštini Medveđa, saopšteno je početkom aprila iz kancelarije kosovskog premijera. Kosovska ministarka za dijaloga Edita Tahiri je tada zatražila od EU da razgovara u vezi sa ovim zahtevom sa srpskom stranom, obavestivši predstavnike Evropske unije da su predsednici opštine Kamenica i Medveđa uputili zahtev svojim zemljama za otvaranje novog graničnog prelaza između Kosova i Srbije. Takođe, Tahiri je tada pokrenula pitanje obezbeđivanja knjiga na albanskom jeziku za Albance iz Preševske doline.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.