Napadnut Srbin, službenik opštine Klina

Izvor: RTK2/Beta (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Ranko Kostić, službenik Kancelarije za integraciju zajednica u Opštini Klina, rekao je danas da ga je u selu Drenovac kod Kline juče fizički napao i ošamario jedan nepoznati Albanac.

"Nešto posle 16.00, u vreme kada je po mene autom došla koleginica sa posla da me odveze kući, iz prodavnice preko puta parkinga izašao je jedan meni nepoznati Albanac. Prišao mi je i lupio mi šamar. Ja sam ga potom opsovao i dok sam pokušavao da telefonom pozovem policiju, napadač je pobegao u prodavnicu iz koje se potom čuo smeh više ljudi", rekao je Kostić za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, Albanac, predstavnik sela, tražio mu je da ne zove policiju, već da se pomiri sa napadačem.

"Prvo je pristigao predstavnik sela Drenovac, Ramuš Aguši, koji je molio da napad ne prijavljujem policiji, jer napadač navodno nije zdravstveno dobro. Tražio je da se pomirimo, jer u suprotnom situacija može da se pogorša u selu Drenovac u kome živi desetak Srba povratnika i Albanci. Odbio sam predlog rekavši mu da ću zahtevati krivično gonjenje napadača", kazao je Kostić.

On je pojasnio da je pet minuta pre nego što je pristigla policija jedan Albanac napadača odvezao autom što je fotografisao mobilnim telefonom i zapisao registarski broj.

"Dok sam ja fotografisao odlazak auta sa napadačem iz prodavnice je istrčalo više Albanaca koji su počeli da me psuju i viču 'Odlazite odavde! Šta ćete vi ovde?', i da dovikuju druge ružne reči. A u to vreme u autu, koji je došao po mene, bila je Silvija Rašković sa detetom", kazao je Kostić.

Prema njegovim rečima, napadačima se obratio na albanskom jeziku I rekao im da je rođen na Kosovu i da ima pravo tu da bude, a u pomoć mu je došla i koleginica koja je Albance pitala zašto ih uznemiravaju.

Kostić je kazao da je zatim stigla i policija koja je tražila da ode u policijsku stanicu u Klinu i da izjavu.

"Dok sam sedeo u policiji, telefonom su me nazvali zamenik predsednika opštine Klina i komandir policije. I oni su tražili da ne prijavljujem napad, jer je navodno napadač bolestan. Odbio sam I njihov zahtev uz objašnjenje da napad na mene kao službenika opštine vidim i kao napad na sve opštinske institucije, pa i na policiju", rekao je on.

Kostić je dodao da kao opštinski službenik može da oceni da situacija u Klini uopšte nije dobra.

"Pre dva dana četiri maskirana nepoznata napadača, sa metalnim vilama i motikom, provalili su u kuću Srba povratnika i napala osamdesetogodišnji bračni par u selu Drsnik. Oborili su dedu na pod i dok su mu držali metalne vile na grudima ukrali su novčanik sa oko 150 evra, nekoliko hiljada dinara, kao i dva telefona sa stola u kući", kazao je Kostić.

Prema njegovim rečima, jednom mesečno u opštini se održavaju sastanci Odbora za bezbednost u čijem radu učestvuju predstavnici Kosovske policije, Kfora, UNMIK-a, predstavnika povratnika I opštinskih službi na kojima se uvek oceni da je stanje zadovoljavajuće.

Međutim, istina je da se dešavaju krađe, da Srbi povratnici trpe napade, a da krivci po pravilu ostaju nekažnjeni, rekao je on.

"O napadu na mene obavestio sam sve nadležne, kako u opštini tako I u ministarstvima. Tražim da budem zaštićen i da se konačno zaštite svi građani i Srbi povratnici, njihova imovina koja je stalno na udaru nepoznatih počinilaca. Nedavno je ukradena jedna prikolica, plugovi… Zahtevamo da nas obiđu nadležni iz Vlade Kosova da vide šta nam se sve događa", rekao je Kostić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.