Musliju: Vraćeni udžbenici iz Prištine

Predsednik Nacionalnog Saveta Albanaca, Jonuz Musliju, kaže da je posredno obavešten da nije dozvoljena distribucija na jugu Srbije udžbenika na albanskom jeziku.

Kako je rekao, radi se o udžbenicima koji su donacija Ministarstva obrazovanja iz Prištine.

Musliju je za agenciju Beta kazao da se udžbenici još od septembra 2015. godine nalaze na carinskom terminalu u Preševu i da će u toku dana biti vraćeni u Prištinu. 

Prema njegovim rečima, o tome ga je obavestilo Ministarstvo obrazovanja iz Prištine, kao i o tome da nije data dozvola da udžbenici budu prosleđeni školama na albanskom jeziku u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. 

"Ako su nekome smetale istorija i geografija, ne znam zašto su smetale matematika, hemija, biologija, fizika, ako znamo da se na Kosovu, u školama na srpskom jeziku koriste udžbenici i da se uči po programima koji su propisani u Srbiji," kazao je Musliju. 

On je rekao da se nekoliko puta u ime Nacionalnog saveta obraćao Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Beogradu, sa zahtevom da se odobri korišćenje udžbenika iz Prištine, ali da nikada nije dobio ni pozitivan ni negativan odgovor. 

Na carinskom terminalu u Preševu se od septembra prošle godine nalaze 103.222 udžbenika za osnovne škole na albanskom jeziku.

B92/Beta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.