Slivovo: Škola sa četiri đaka

(Tekst je izvorno preuzet)

Poslednjih godina sve je manje đaka u ruralnim sredinama. Posle završene osnovne škole odlaze iz svojih sela na dalje školovanje. Među njima je i Slivovo, u kome je nekada bilo mnogo više đaka, dok ih je danas svega četvoro.

Škola u Slivovu se do ’99. nalazila na samom ulasku u selo, uz magistralni put Priština – Gnjilane. Od te godine je više puta menjala lokaciju, a sada se nalazi u privatnoj kući. Istureno odeljenje OŠ "Sveti Sava" iz Sušice u Slivovu ima četiri učenika i samo jednog predškolca. Učiteljica Nataša Todorović iz Gračanice već drugu godinu radi u ovoj školi.

"Prezadovoljna sam njihovim radom, učenici su poslušni i vredni, vole da uče, vole da rade, a najviše vole da se igraju. Bilo bi bolje da ih ima više, ali tako je kako je," kaže učiteljica Nataša Todorović.

Učenici su vrlo kreativni i njihovi radovi ulepšavaju zidove improvizovanih učionica.

"Sve smo ovo sami crtali," kaže učenik drugog razreda, Dragan Marinković.

"Naučila sam slova i brojeve," rekla je Anastasija Simić.

Iako  ih je malo, vredno rade i idu u korak sa nastavom. Niti je jednostavno predavačima, ni usamljenom sedmaku da prati nastavu, bez drugara i konkurencije, mada, prema rečima nastavnika, i to ima svojih prednosti.

"Prednosti su – dete ako hoće može vise da nauči, vi ste tokom predavanja skoncentrisani samo na jednog učenika, međutim, slabosti su da nema drugova, kad zvoni on čeka drugove i drugarice iz nižih, ili viših razreda da bi oni mogli, ako ništa drugo, da se igraju," ističe nastavnik engleskog jezika, Andrej Sever.

I stiče se utisak da se sve svodi na improvizaciju, improvizovana škola, improvizovane učionice i u skladu sa tim i improvizovana fiskulturna sala:

"Realno uslovi nisu baš najbolji, ali ne možemo da se žalimo, znamo svi u kakvim uslovima živimo, ali za ovu decu neke osnovne potrebe su zadovoljene. Imamo učionicu koja je adaptirana u fiskulturnu salu, imamo sto za stoni tenis, imamo još neke rekvizite, tako da nisu baš idealni, ali nisu ni najgori, realno treba malo više pažnje." 

"Jedina stvar koja njima ovde fali je društvo," kaže profesor fizičkog vaspitanja, Aleksandar Jovanović.

Većina mladih odlazi iz Slivova odmah po završetku osnovne škole.

"Planiram da upišem Mašinsku školu u Preocu," kaže učenik sedmog razreda, Aleksa Stanković.

Do ’99. godine u školi u Slivovu bilo je stotinu đaka, danas svega četvoro, a ukoliko se ovako nastavi, hoće li ih za koju godinu i biti.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.