Balja: Žene i devojke uglavnom žrtve nasilja; Svega dva odsto slučajeva nasilja prijavljeno

Nasilje u porodici
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran, jučerašnje izdanje)

Samo dva odsto slučajeva nasilja u porodici prijavljeno je kosovskim nadležnim organima, rekla je politička savetnica u kosovskom ministarstvu pravde Nazlji Balja (Nazlie Bala). Ona je dodala da su samo u prvih deset meseci 2022. godine registrovana 2,364 slučaja nasilja u porodici.

U intervjuu za KTV „60 minuta“, Balja je naglasila da su žene i devojke uglavnom žrtve ovog nasilja.

„Od januara ove godine do kraja oktobra imamo 2,364 prijavljena slučaja nasilja u porodici i to su uglavnom žene i devojke. Izuzetno smo zabrinuti zbog fenomena koji se svakodnevno razvija. Bavimo se diskriminacijom i ugnjetavanjem žena i devojaka. Naš poziv je da prijavimo što više nasilja u porodici, jer je prijavljeno samo dva odsto slučajeva“, rekla je Balja i navela da smatraju da je broj slučajeva još veći.

Politička savetnica MP je navela neke od poslova koje su uradili kao institucija na suzbijanju nasilja u porodici, iako kaže da će u januaru izaći sa izveštajem o uticaju ovih aktivnosti, a za neke druge čekaju odobrenje kosovske skupštine.

„Imamo strategiju i akcioni plan, koji je međuinstitucionalni dokument. Žrtve nasilja u porodici su deo Zakona o pravnoj pomoći. Mi dopunjavamo/menjamo neposrednu odštetu žrtvama zločina. Dva su dokumenta koja će biti pokrenuta tokom 16-dnevne kampanje, koja počinje danas, protiv nasilja nad ženama i devojčicama. Jedan će biti državni protokol za slučajeve seksualnog nasilja, a izrađeni su i razni programi za počinioce krivičnih dela ‘nasilja u porodici’, kao i niz aktivnosti i politika koje smo gurali i očekujemo da ih odobri skupština“, saopštila je Balja.

Takođe je povećan broj prijavljenih slučajeva seksualnog nasilja. Od januara do oktobra ove godine, njihov broj je, prema Baljinim rečima – 80.

„Neću zaustaviti borbu protiv nasilja u porodici, to je prioritet Vlade i jedna od strateških tačaka Ministarstva pravde“, zaključila je Balja.

Povezane vesti:

MKŽ: Jutrošnje ubistvo odražava ukorenjene posledice patrijarhalnih normi u kojima se žene ubijaju samo zato što su žene

Priština: Sekirom ubio ženu pa se predao policiji

Još jedan slučaj silovanja prijavljen na Kosovu – osumnjičen da je imao seksualne odnose sa maloletnicomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.