Bezbednosne snage Kosova u iščekivanju nove misije

Izvor: Koha (tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje) 

Pet zemalja sveta, članica NATO-a, obrazuju kosovsku vojsku, dok se 1.100 njenih pripadnika trenira na akademijama različitih zemalja, bilo da je u pitanju pojedinačni, ili grupni trening.

Iako još uvek nije vojska, njeni kadeti su deo vojnih akademija Hrvatske, Nemačke, Makedonije i Turske, a uskoro će postati i kadeti najbolje akademije na svetu – Vestpointa, javlja KTV.

Ove snage nastavljaju sa svojim radom, iako bez mandata i sa mnogim dilemama za budućnost.

Komandant Kosovskih bezbednosnih snaga, general Rahman Rama, otklanja dileme da će u ovim snagama biti etničkih podela, navodeći da su snage, po njegovim rečima, napravljene na osnovu pravila NATO-a, a po modelu američke vojske.

General Kosovskih bezbednosnih snaga je rekao da ukoliko ovo pitanje i u budućnosti ostane da se rešava, može doći do opadanja morala snaga koje su dovoljno naporno radile kako bi se njihova misija sada promenila.

Kada se snage sada budu transformisale u armiju, kaže, dobili su garancije od Ministarstva finansija da će svake godine budžet snaga rasti za 5,5 miliona evra, javlja Koha.net.

Kada je u pitanju oprema u helikopterima, komandant KBS kaže da se radi o nacionalnom pitanju, dok je naglasio da su od turske armije dobili donaciju u vidu blindiranih automobila, ali imaju namere da sami kupe više, za šta je izdvojen budžet od više od 3 miliona evra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.