Mojsilović: Posetu Tačija doživljavamo kao deo političkog procesa i dijaloga između Beograda i Prištine

Zoran Mojsilović

Na jučerašnjoj sednici Odbora kosovske Skupštine za unutrašnje poslove, bezbednost i nadgledanje Kosovskih snaga bezbednosti, na kojoj je načelno izglasan paket zakona za transformaciju KBS u oružane snage Kosova, između ostalog se diskutovalo i o poseti predsednika Tačija Severu Kosova, izveštava RTK2. Zamenik predsedavajućeg ovog odbora i poslanik Srpske liste, Zoran Mojsilović, rekao je tim povodom da je ova poseta doživljena kao „deo političkog procesa i dijaloga između Beograda i Prištine.“

„Malo smo svi bili uznemireni iznenadnom posetom“

O mobilnim telefonima i kravi od 500kg

Mojsilović je na sednici Odbora za unutrašnje poslove pomenuo i učestale pljačke u većinski srpskim sredinama:

„Ja razumem da se dešavaju krađe mobilnih telefona i sitnih stvari i da se to malo teže nalazi. Ali svi smo odavde i znamo kako izgleda krava od 500 kilograma. Toliko se često krade, da li je moguće da niko ne primeti traktor koji je nestao ili dve – tri krave koje nestanu za noć,“ upitao je Mojsilović, prenosi RTK2.

„Glavno je da je to proteklo bez nekih incidenata, ništa se nije desilo. Malo smo svi bili uznemireni iznenadnom posetom, ali sve to doživljavamo kao deo političkog procesa i dijaloga između Beograda i Prištine,“ rekao je poslanik u kosovskoj Skupštini Zoran Mojsilović o nenajavljenoj poseti Hašima Tačija prelazu Brnjak i jezeru Gazivode, prenosi RTK2.

Mojsilovićeva izjava na sednici ovog odbora znatno se razlikuje od dosadašnjih reakcija njegovih kolega iz Srpske lista povodom posete Hašima Tačija Zubinom Potoku. Dok Mojsilović tvrdi da je ova poseta „deo političkog procesa i dijaloga“, predsednik njegove stranke, Goran Rakić, neposredno nakon posete u subotu izjavio je:

“Neka svi znaju da Srbi neće više nikada dozvoliti da se ovakav upad dogodi. Mi ćemo sa svojim narodom braniti svoju slobodu, život i svoju imovinu, jer Gazivode su srpske,” rekao je Rakić o poseti Tačija i dodao da je on “kao miš” došao na sever, „da provocira srpski narod što je film koji se više neće gledati“.

I gradonačelnik Zubinog Potoka, Stevan Vulović, uključivši se uživo u program TV Pinka nakon posete Hašima Tačija, izjavio je da je situacija bila na ivici eskalacije:

„Uspeli smo da uz velike napore sačuvamo mir, mada je eskalacija nasilja bila nadohvat ruke… Na svu sreću nije bilo incidenata, jer da jeste, narod bi reagovao i sigurno bi došlo do krvoprolića,“ rekao je Vulović i dodao da su „cevi (ROSU) sve vreme bile uperene u prolaznike u blizini jezera Gazivode“.

Vulović je tom prilikom Tačija nazivao i „smradom“, „bitangom“ i „zločincem“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.