Mogerini: Sporazum o CZ jako pozitivan; Vučić nije komentarisao jučerašnji sporazum

Razgovarali smo o činjenici da Zajednicu srpskih opština stavimo na agendu jedne od sesija dijaloga. Uloga Evropske unije nije da pregovara, uloga Evropske unije je da posreduje u pregovorima. Juče je postignut dogovor o civilnoj zaštiti, za koji mislim da je jako pozitivan, poručila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije, Federika Mogerini, na današnjoj konferenciji za medije u Begoradu, nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Premijer Srbije je istovremeno poručio da za Srbiju i srpsko rukovodstvo Kosovo nije suverena država. On, međutim, nije govorio o juče postignutom sporazumu o civilnoj zaštiti, iako se zvaničan Beograd još uvek nije oglasio nakon saopštenja iz kancelarije kosovskog premijera da je postignut sporazum o civilnoj zaštiti, koje je za usledilo kao iznenađenje. Mogerini je, takođe, juče u Prištini izjavila da su Kosovo i Srbija dve "suverene države".

Pročitajte još: 

EK: EU ne menja poziciju o Kosovu

"Razgovarali smo o činjenici da ZSO stavimo na agendu jedne od sesija dijaloga. Uloga Evropske unije nije da pregovara, uloga Evropske unije je da posreduje u pregovorima, tako da agenda dijaloga i sadržaj samog pregovaranja nisu definisane od strane EU, već od samih strana, ali mi u tome posredujemo. A kada je reč o drugom delu pitanja, baš juče je postignut dogovor o civilnoj zaštiti, za koji mislim da je jako pozitivan," izjavila je Mogerini, odgovarajući na pitanje novinarke Jedinstva da li će Evropska unija da izvrši pritisak na Prištinu kako bi se što pre počelo sa formiranjem Zajednice srpskih opština i da li će "zaštititi – dati garanciju" članovima "teritorijalne zaštite", kako ih Priština "ne bi krivično gonila".

Kako komentarišete to što Albanija i Kosovo sve češće pričaju o ujedinjenju, a Evropska unija na to ne reaguje i da li je to na neki način poniženje za Srbiju?

"Možemo samo mi sebe da ponizimo, ukoliko bismo se ponašali loše, neodgovorno i neozbiljno. To ne mogu da učine drugi. Takve stvari i o mnogim drugim pitanjima razgovarali smo i sa gospođom Mogerini, govorićemo na svakom mestu, ali mi sa Albancima želimo dobre i pristojne odnose u budućnosti," rekao je Premijer Srbije, ističuči da njega neće biti sramota, naprotiv, "ponosiće se činjenicom" da predstavnicima albanske države zatraži podršku od Evropske unije, za infrakstrukturne projekte.

Mogerini je, takođe, odgovorila na pitanje novinara i koji su to konkretni koraci premijera Vučića, s obzirom na to da je, kako je jedan od novinara rekao, ona juče u Prištini izjavila da "Srbija i Kosovo komuniciraju kao dve suverene države", te da li je to preduslov koji Srbija mora da ispuni.

"Imala sam priliku da ovo pojasnim na mojim sastancima danas, ali mislim da je to dobro uraditi i javno. Hvala na tom pitanju. Juče je bila iskrena i otvorena kolokvijalna razmena i razgovor sa studentima i ja sam pomenula dve strane u pregovorima. Nije na Evropskoj uniji da definiše strane, ali u istoj prilici sam pomenula nešto što mediji nisu dovoljno jasno iskoristili. Navela sam eksplicitno države članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, tako da mislim da je to odgovor na pitanje u preduslovu." 

Premijer Srbije je, međutim, reagovao na ovu izjavu Mogerini, ističući da za Srbiju i srpsko rukovodstvo, Kosovo nije suverena država.

Šta je Federika Mogerini odgovorila mladom aktivisti civilnog društva sa Severa Kosova na jučerašnjoj tribini u Prištini: Srbija i Kosovo dve suverene zemlje

Aktivista civilnog društva Aca Mitić je u diskusiji nakon jučerašnjeg obraćanja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini, u tzv. narodnoj biblioteci u Prištini pitao kada ona planira da Zajednicu srpskih opština "postavi na pregovarački sto" i da li namerava da "pritisne prištinske vlasti da izmene Zakon o lokalnoj samoupravi kako bi se ZSO uskladila sa kosovskim pravnim sistemom, na šta je Mogerini odgovorila:

"Dijalog se odvija između dve ravnopravne strane, EU 'fasilitira' pregovorima. Dijalog se odvija između dve suverene države," dodajući da je na Beogradu i Prištini da sami naprave "agendu" o kojoj će se razgovarati u Briselu.

"Mi ne komentarišemo izjave Federike Mogerini, mi smo predstavnici male zemlje i jako je cenimo i poštujemo i njen iskren i otvoren stav i ona razgovara sa nama o svemu ovome na jedan veoma iskren način, što mi veoma cenimo i nema nikakve skrivene agende za Srbiju i srpsko rukovodstvo. To je jednostavno odgovor – Kosovo nije suverena država za Srbiju i za rukovodstvo. To nije suverena država," istakao je Vučić.

 


Sporazum o civilnoj zaštiti: Nijednog čoveka manje na straži srpskih interesa na severu KiM-a

Zvaničan Beograd još uvek nije reagovao nakon što je kancelarija kosovskog premijera juče saopštila da je postignut sporazum o civilnoj zaštiti. Ova vest je naišla na iznenađenje dela javnosti, s obzirom na to da su dve strane do sada imale dijametralno suprotno tumačenje uloge i budućeg statusa civilne zaštite, te da u javnosti nije bilo ni potvrde da se vode pregovori o ovoj temi. Još uvek nije poznato čak ni to gde je postignut ovaj sporazum. Sporazum je, takođe, donešen u senci jučerašnje posete Federike Mogerini Prištini.

"Sporazum o civilnoj zaštiti su usaglasile radne grupe. Srpsku stranu su činili predstavnici vladine radne grupe za dijalog i same civilne zaštite. To znači da neće biti nijednog čoveka manje na straži srpskih interesa na severu KiM-a i da će operativno jezgro ljudi koji su do sada radili poslove u okviru civilne zaštite nastaviti da to čine, radeći iste poslove u okviru sektora za vanredne situacije i raznih drugih institucija na KiM. Nijedan čovek iz civilne zaštite neće ostati bez posla i zaduženja. I sistem za video nadzor i sva druga sredstva nastaviće da igraju istu korisnu ulogu u okviru nove organizacije," saznaje KoSSev od izvora bliskom beogradskom pregovaračkom timu.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.