Mogerini: Normalizacija odnosa Kosova i Srbije od najvećeg značaja; Apostolova: Radujem se početku razgovora o Zajednici

Vest je ažurirana u ponedeljak, 6. februara, u 15:30

Iako su je samo desetak sati nakon što je posle poslednje runde razgovora tvrdila da su se četiri najviša srpska i kosovska zvaničnika "konstruktivno angažovala" i dala "značajan doprinos smirivanju tenzija", ti isti zvaničnici, potom, demantovali izjavama koje su usledile – visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini danas nastavlja u istom optimističnom duhu.

Ovako je komentarisala današnje rušenje zida u Kosovskoj Mitrovici: 

"Konstruktivna posvećenost, koju smo videli tokom poslednja dva sastanka dijaloga u Briselu – danas donosi rezultate, kako bi se još jednom dokazalo da se samo dijalogom i političkim vođstvom može isporučiti boljitak."

I ona je potvrdila da su pitanja uređenja pešačke zone u ulici Kralja Petra I i otvaranje mosta uspešno rešena u Prištini pre dva dana, kao i to da će "u bliskoj budućnosti" to biti značajno  dostignuće u sprovođenju sporazuma postignutih u dijalogu.

Ponedeljak, 6. februar, 15:30 – "Sporazum će rezultirati izgradnjom prelepe pešačke zone"

Dan nakon rušenja zida, oglasila se i ambasada Sjedinjenih američkih država u Prištini. Pozdravljaju sporazum potpisan između gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, i ministra prostornog planiranja Kosova, Ferata Šalje. Takođe, čestitaju i opštini Severna Mitrovica na, kako ocenjuju, brzom usvajanju odluke o novom planu.

"Postignut sporazum rezultiraće izgradnjom prelepe pešačke zone koja je u skladu sa sporazumom o slobodi kretanja za sve građane Kosova, iz 2015. Mnogo može da se postigne kada sve strane rade zajedno za opšte dobro," navodi se u saopštenju. 

 

"Primena onog što je dogovoreno počela je odmah i radovi su danas uspešno započeti. To će doprineti slobodi kretanja, direktnim kontaktima između ljudi i na kraju – pomirenju, i važi za sve građane Severne i Južne Mitrovice," poručuje Mogerini u današnjem saopštenju.

"Napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije više je nego ikad od najvećeg značaja za očuvanje mira i stabilnosti između dve strane, ali i u regionu," poručila je takođe.

Apostolova: Radujem se početku razgovora o Zajednici

Nešto konkretnija bila je druga zvaničnica EU – šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova.

Ona je danas, prateći rušenje zida u Kosvskoj Mitrovici, brojnim novinarskim ekipama rekla:

"Uveravam vas da neće biti zidova. Biće potrebna struktura kojom će se sprečiti pretnja po pešake od saobraćaja sa obližnjeg kružnog toka."

Kako se odvijalo rušenje zida u Mitrovici, čitajte u POSEBNOJ VESTI

Galeriju fotografija rušenja pogledajte OVDE,  a video snimke OVDE i OVDE


Šta su predstavnici mitrovičkih lokalnih samouprava poručili nakon što je zid srušen, a šta građani, te šta podrazumeva dogovor o zidu i uređenju pešačke zone, čitajte u vestima: 

Građani o rušenju zida: Nisu nas pitali kad su ga gradili, ne pitaju nas ni kad ga ruše

Rakić: U utorak čvršći bedem od 70 cm, garantujemo bezbednost; Spirić: "Ozbiljna smo država"

SO Severna Mitrovica jednoglasno: Ruši se zid, zida se nova potpora 2 metra iznad, nastavak uređenja pešačke zone

Za srpske medije: "Prepravlja se plan za pešačku zonu". Kosovski mediji: U nedelju se ruši zid


O visokim tenzijama srpskih i kosovskih zvaničnika i događajima u januaru i februaru, detaljnije čitajte u našoj tematskoj stranici "Zid i Voz"

A na pitanje kada će most biti otvoren, Apostolova je rekla:

"Otvaranje mosta desiće se onda kada realizujemo projekat kojim treba da uskoro razvijemo uređenje pešačke zone Kralja Petra. Radujemo se tome i uveravam vas da će to biti najbolji trg na celom Kosovu."

Specijalna predstavnica EU na Kosovu danas je najavila i početak razgovora o ZSO:

"Radujem se takođe veoma i početku razgovora o formiranju Asocijacije opština sa srpskom manjinskom zajednicom/Zajednice, i to sa istim duhom sa kojim je i ovaj problem rešen. Nadam se da ćemo imati vrlo dobre rezultate."

Dogovor o zidu postignut je u jeku snažnih uzajamno suprotstavljenih optužbi srpskih i kosovskih zvaničnika i pojedinih političara, ali i napisa u beogradskim i prištinskim medijima o tome da se, sa jedne strane "Sever Kosova naoružava" i da na njemu "borave srpske vojne i paramilitarne jedinice", odnosno, sa druge, da će specijalne kosovske jedinice ROSU "upasti na Sever", te da Priština "ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.