Kosovski predstavnici nakon rušenja zida: "Mitrovica sada diše slobodno"

Rušenje zida u Severnoj Mitrovici danas su pozdravili najviši kosovski zvaničnici. Među prvima je to učinio premijer Kosova, Isa Mustafa, koji je zajedno sa ministrom životne sredine i prostornog planiranja, Feratom Šaljom, po završetku rušenja, održao i konferenciju za medije u Prištini. Oglasili su se, potom, i predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, predsednik Kosova, Hašim Tači, kao i gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri. Grad Mitrovica sada diše slobodno i građani uživaju u toj slobodi. Zidovi su deo prošlosti, a Kosovo je orjentisano ka budućnosti. Treba da gradimo mostove, a ne zidove. Trijumfovale su demokratske metode i vrednosti – ključne su poruke političkih vođa Albanaca. Kosovska opozicija, međutim, tvrdi suprotno. Još jedan zid biće izgrađen 7. februara, poručuju iz pokreta "Samoopredeljenje". 

Mustafa: Opština Severna Mitrovica delovala u skladu sa sporazumom, o zidu nismo razgovarali sa Srbijom

"Mislim da su trijumfovale vrednosti i metode najboljih demokratskih načina. Opština Severna Mitrovica juče i danas delovala je potpuno u skladu sa sporazumom. To je prvi put da je opština jednoglasno usvojila jednu odluku," istakao je Premijer Kosova, prenosi Koha. 

Kazao je i da je njegova dužnost "kao premijera da pronađe najbliži način komunikacije sa svima".

"U našem interesu je da se sedne, smiri situacija i ohlade strasti…naša zemlja je Republika Kosovo," dodao je, prenosi isti portal.

Ponovio je i da je zid "unutrašnje pitanje Kosova", te i da o njemu "nije bilo reči u dijalogu sa Srbijom":

"O zidu smo razgovarali samo sa Mogerini u Briselu, ne i u dijalogu sa Srbijom." 

Kako se odvijalo rušenje zida u Mitrovici, čitajte u POSEBNOJ VESTI

Galeriju fotografija rušenja pogledajte OVDE,  a video snimke OVDE i OVDE


Šta su predstavnici mitrovičkih lokalnih samouprava poručili nakon što je zid srušen, a šta građani, te šta podrazumeva dogovor o zidu i uređenju pešačke zone, čitajte u vestima: 

Građani o rušenju zida: Nisu nas pitali kad su ga gradili, ne pitaju nas ni kad ga ruše

Rakić: U utorak čvršći bedem od 70 cm, garantujemo bezbednost; Spirić: "Ozbiljna smo država"

SO Severna Mitrovica jednoglasno: Ruši se zid, zida se nova potpora 2 metra iznad, nastavak uređenja pešačke zone

Za srpske medije: "Prepravlja se plan za pešačku zonu". Kosovski mediji: U nedelju se ruši zid


O visokim tenzijama srpskih i kosovskih zvaničnika i događajima u januaru i februaru, detaljnije čitajte u našoj tematskoj stranici "Zid i Voz"

Tači: Dijalog deluje

Predsednik Kosova, Hašim Tači, istakao je da Srbi i Albanci treba da "grade mostove, a ne zidove".

"Zid na mostu u Mitrovici, koji je razdvajao – srušen je. Slažem se sa Federikom Mogerini – mi moramo da gradimo mostove, a ne zidove. Dijalog deluje," napisao je on na svom Tviter nalogu.

Veselji: Kosovo pruža mogućnosti svim građanima

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, ističe da zidovi "pripadaju prošlosti", a da je "Kosovo orjentisano ka budućnosti".

"To nije čin dnevne politike, već čvrsto opredeljenje da je Kosovo jedno, i kao takvo, pruža mogućnosti svim građanima, bez razlika," napisao je Veselji na svom Fejsbuk profilu. 

Rušenje zida pokazuje i koliko je važan unutrašnji dijalog, smatra on.

"Ja sam srećan zbog ovoga i molim sve građane i političke faktore da ne budu žrtve bilo kakvih provokacija," navodi, takođe.

Šalja: Neće biti ni zida, ni ilegalnih barikada

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Kosova, Ferat Šalja, sa kojim je upravo gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, postigao sporazum o zidu, kaže da se sve odvija kako je i dogovoreno i prema onome "što je neophodno za sve građane Mitrovice".

Dodaje i da, kako prenosi Koha, neće biti "ni zida, ni ilegalnih barikada".

Osnovni princip plana i sporazuma je sloboda kretanja građana, navodi on. 

"Napravljen je plan za dizajn trga i on je u skladu sa dogovorom. Ovaj plan imaju sve strane, i on će biti realizovan u skladu sa pravnim okvirom," kazao je Šalja na konferenciji za medije u Prištini.

"Trg nema zid, ali ni ništa drugo što sprečava kretanje," dodao je.

Uklanjanje zida pozdravili su i predstavnici međunarodne zajednice – šefica Kancelarije Evropske unije u Prištini, Natalija Apostolova, koja je danas prisustvovala rušenju zida, kao i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku, Federika Mogerini. O tome detaljnije čitajte u POSEBNOJ VESTI 

Bahtiri: Albanci uvek bili protiv podele

Gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, ističe da su Albanci, kako prenosi Ljajmi – "uvek bili protiv zidova i podele". 

"Grad Mitrovica sada diše slobodno, i u slobodi uživaju svi građani. Naš stav je spajanje grada za sve građane, i to će se desiti," dodaje. 

On se zahvalio gradonačelniku Severne Mitrovice na sporazumu koji je, kako je ocenio, rezultirao rušenjem zida.

Molićaj: Još jedan zid 7. februara

Oglasila se i kosovska opozicija, koja na rušenje zida ne gleda blagonaklono.

Sekretar pokreta Samoopredeljenje, Dardan Molićaj, tvrdi da zid nije srušen i navodi da će "još jedan biti izgrađen 7. februara".

"Taj zid nije srušen, već je samo skraćen, što dokazuje i to da će 7. februara biti izgrađen još jedan zid malo dalje od sadašnjeg, i on će biti visine oko jedan metar. To zapravo pokazuje da on nije srušen, već se 'pomera' malo dalje i malo je kraći," napisao je on na svom Fejsbuk profilu.

Dodaje i da je najnovijim dogovorom Srbija postigla cilj da u severnom delu "ima zid".

Betonski zid visok skoro dva metra, koji je iznad Ibarskog mosta presecao glavnu ulicu Kralja Petra, podignut početkom decembra, uz objašnjenje da se radi o potpori za nivelaciju upravo ove ulice pre nego da ona bude pretvorena u pešačku zonu – danas je srušen. Rušenju zida prethodilo je potpisivanje sporazuma, kasno u noć prekjuče u Prištini, između kosovskog ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje, gradonačelnika Severne Mitrovice i zamenika kosovskog premijera, a potom i hitna sednica SO Severna Mitrovica na kojoj je jednoglasno usvojena odluka o "uređenju prostora oko glavnog gradskog mosta", kako je rušenje zida, predstavljeno sa srpske strane.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.