Pretnje džihadista: Koncert povodom 4. jula otkazuje se u Prištini? "Elementi džihada" već na teritoriji Srbije

Albanski džihadisti u Siriji i Iraku, zajedno sa drugim džihadistma u regionu, planiraju terorističke napade, zbog čega je Kosovska policija podigla nivo mobilizacije na najviši nivo i zbog čega će veliki koncert, planiran za 4. jul – kada se obeležava Dan nezavisnosti Sjedinjenih američkih država u Prištini najverovatnije biti otkazan – navodi portal Ljajmi.net. Kako dodaje ovaj portal, i u centralnoj Srbiji je preduzeta mobilizacija policije, jer su "elementi džihada već na teritoriji Srbije" I mediji u Srbiji prenose izveštaje o većoj pozornosti srpske policije.

"Izvori Lajmi.net-a unutar Kosovske policijske i drugih bezbednosnih institucija u zemlji, uključujući i obaveštajne, pružili su informacije prema kojima se zaključuje da albanski džihadisti sa sedištem u Siriji i Iraku, u koordinaciji sa filijalama na Kosovu, Makedoniji, Albaniji i u drugim zemljama u regionu, pripremaju terorističke napade," navodi ovaj portal.

Lajmi.net dodaje da je, prema istim izvorima, Kosovska policija podigla "nivo mobilizacije na najvišu tačku" i to "aktiviranjem civilne policije koja ima obavezu da neupadljivo identifikuju eventualne rizične elemente."

"Pored mobilizaciju u gradovima širom zemlje, Kosovska policija posebno pazi na objekte širom zemlje kao što su skupština, predsedništvo, Vlada i ministarstva. Prema istom izvoru, naloženo je da se proveri svako vozilo koje ulazi u prostor ovih institucija," dodaje ovaj portal.

Međutim, sumnja se, dodaje ovaj portal, da su meta terorista i događaji koji okupljaju veliki broj ljudi, a da je jedan od takvih i "tradicionalni" koncert na Kosovu kojim se proslavlja Dan nezavisnost Sjedinjenih američkih država, na centralnom trgu u Prištini.

"Izvori Lajmi.net-a iz Kosovske policije su rekli da će ovaj koncert, zakazan za 4. jul, kada se obeležava Dan nezavisnosti SAD-a, verovatno biti otkazan. Bezbednosne institucije se plaše da koncert može da bude vrlo primamljiv za džihadiste – na prvom mestu, jer okuplja mnogo ljudi, i drugo – možda još važnije, jer označava najveću manifestaciju američke vlade," navodi Ljajmi.

"Mobilizacija Policije Kosova, može se videti i u merama koje su preduzete za članove patrola u gradu. Za razliku od prethodnih dana, sada su novi kadeti i njihovi pratioci opremljeni pancirima," dodaje ovaj portal i ističe da je "važno napomenuti da je mobilizacija isto, kao i na Kosovu, preduzeta u Srbiji."

"Tamošnji mediji su preneli da su bezbednosne institucije podigle uzbunu  i da su elementi džihada već na teritoriji Srbije, zbog terorističkih napada," navodi Ljajmi, dodajući da su čak i "identifikovane tačke i objekti institucija gde teroristi mogu da napadnu, ali i koncerti kao što su EXIT u Novom Sadu – čuveni koncert u Evropi i šire."Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.