Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Policija u Prizrenu privela je četiri maloletne osobe zbog sumnje da su provalili u zgradu škole i prostorije ambulante u selu Novake. Kako je saopšteno iz policije, privedene su tri ženske osobe i jedan muškarac, svi maloletna lica. „Njima su u skladu sa procedurama određene zakonske mere i obavešteni su njihovi roditelji,“ navode u policiji. Tokom provale ambulante napravljena je manja materijalna šteta.

Nije toliki problem privođenje maloletnih lica, ni provala zbog koje su privedeni, ni to što su tri od četiri maloletna lica devojčice, ni materijalna šteta ni… Problem je indoktrinacija u pravcu mržnje prema nama, od strane onih koji je proizvode. Problem su vlasti u Prištini, koje su rođene i završiće u toj istoj mržnji.

Ministar za zajednice i povratak i potpredsednik kosovske vlade u ostavci, Dalibor Jevtić, smatra da će se pitanje Trepče verovatno rešavati u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Ovako, kako stvari stoje, niti zakon, niti sam proces implementacije zakona neće biti moguć na severu Kosova,“ zaključio je Jevtić. Vlada Kosova je tokom ove nedelje usvojila predlog statuta o Trepči i prosledila ga kosovskoj skupštini na razmatranje. Ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić, tvrdi da za ovakvu odluku ne postoji saglasnost predstavnika svih zajednica na Kosovu. Po predlogu statuta, kosovska vlada poseduje 80 odsto akcija, dok će vlasnici 20 odsto akcija biti radnici, u skladu sa Zakonom o Trepči.

Ministre u ostavci, poslednja Vaša nada da sve to o Trepči, čemu se niko od vas nije suprotstavio u kosovskoj koaliciji – neće proći, jer će i Vas i srpsku vlast spasiti „ludi Srbi Severa“ – više neće proći. Ubili ste nas. Nemamo više snage da se branimo, da bi smo vas odbranili.

Kosovski eksperti za evropske integracije upozorili su privremene prištinske institucije da je nedavno usvojena rezolucija u parlamentu o liberalizaciji prelaza ka Albaniji u suprotnosti sa preporukama Evropske komisije iz 2015. Prištinski Zeri piše da su eksperti mišljenja da će ova rezolucija, kao i ona o ukidanju rominga sa Albanijom, imati istu sudbinu ranije usvojenih i da se neće primenjivati.

Jeste li čuli nekada da je mišljenje eksperata prihvaćeno? Ja nisam. Prelazi ka Albaniji su liberalizovani, roming između Kosova i Albanije je ukinut … To vam je završeno.

Španski parlament izglasao je danas nepoverenje premijeru Marijanu Rahoju, a novi predsednik vlade biće lider socijalista, Pedro Sančes. Za smenu Rahoja glasalo je 180 poslanika, dok je 169 bilo protiv, a jedan je bio uzdržan. Predsednik Evropske komisije, Žan Klod Junker, ima puno poverenje u novu špansku vladu, izjavio je portparol EK. „On je poslao (premijeru Pedru Sančezu) pismo čestitke u kome je istakao poverenje u vladu da će nastaviti da konstruktivno doprinosi jačoj, jedinstvenijoj i pravičnijoj Evropskoj uniji,“ rekao je portparol, prenosi Rojters.

Čestitali su oni što su protiv nekih secesija onima što su takođe protiv svojih secesija, jer oni što su se borili protiv secesije, su im omiljeni, ali su izgubili izbore, pa sada nije važno šta su bili, jer su izgubili. Marijano Rahoj i Karles Pudždemon su gubitnici, iako je sasvim drugačije izgledalo i jednom i drugom iz perspektive trenutka. Političari na vrhuncu karijere: “Trenutak se ne jede”. Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​ 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.