Mitrovica: Radovi u budućoj pešačkoj zoni; Rakić: Sve što je dogovoreno biće sprovedeno (VIDEO)

11:00 – Rakić: Nova konstrukcija ambijentalno uklopljena u ostatak pešačke zone; inspekcija iz Prištine neraspoložena za izjave

"Kao što je dogovoreno 4. februara, danas započinjemo izgradnju te nove konstrukcije, koja će biti uvučena u odnosu na prošlu konstrukciju – 2,2 metra prema unutrašnjosti pešačke zone i ona će se ambijentalno uklopiti u ostatak pešačke zone u ulici Kralja Petra I," kazao je u izjavi novinarima gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, potvrdivši da će radove obići inspekcija Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Kosova, koja će, kako je Rakić naveo, "lično da se uveri" u to da će biti "ispoštovano ono što je dogovoreno". 

Rakić u razgovoru sa predstavnicima inspekcije kosovskog ministarstvaNakon dvadesetak minuta, inspekcija je i obišla radove. Uprkos insistiranju prisutnih novinarskih ekipa, nisu želeli da daju izjavu za medije.

U razgovoru sa predstavnicima ovog ministarstva, obilazeći istovremeno radove, Rakić je više puta naglašavao da će biti sprovedeno sve što je dogovoreno, zamolivši ih, istovremeno da se "pridržava ju dogovorenog".

08:56 – Počeli radovi na nivelaciji ulice, gradonačelnik prisutan 

Nešto pre 9 časova u blizini glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici nastavljeni su radovi na izgradnji buduće pešačke zone, nakon što je prekjuče srušen dva metra visok, kako je srpska strana tvrdila, potporni zid, a čije je uklanjanje od samog postavljanja 4. decembra, tražila kosovska strana. Jedan od bagera u ovim trenucima sakuplja ostatke srušenog zida, dok druga dva, nanose šljunak u delu glavne ulice iza ostataka srušenog zida i vrše nivelaciju ulice. Radove izvodi kompanija "Rad 028" iz Zvečana.  I danas su okupljene novinarske ekipe, ali u znatno manjem broju nego što je to bio slučaj tokom rušenja zida. I građana je znatno manje, ali je zato tu gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić koji je prethodno propustio rušenje zida u nedelju.

Očekuje se da počne izgradnja novog, kako je ranije saopštio gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, "čvršćeg bedema", upravo umesto zida koji je pre dva dana srušen. Da bi radovi i zvanično počeli, u ovim trenucima očekuje se takođe dolazak predstavnika kosovskog ministarstva za prostorno planiranje iz Prištine.

O visokim tenzijama srpskih i kosovskih zvaničnika i događajima u januaru i februaru, detaljnije čitajte u našoj tematskoj stranici "Zid i Voz"

Nova konstrukcija biće širine metar i dvadeset, visine u jednom delu – 70,  a u drugom, kaskadnom delu, 40 cm. Ova potpora biće duga preko 50 metara. U jednom delu će biti prekida od devet metara gde će se ipravo nalaziti sada već čuveni "potapajući čelični stubići" koji će služiti za prilaz vatrogasnih vozila, hitne pomoći i policijskih vozila, kako bi mogli nesmetano da saobraćaju.

Ispod te konstrukcije biće biciklistička staza širine dva metra, kretaće se od kafića "Dolčevita" prema Bošnjačkoj mahali. I na stazi će se nalaziti takođe potapajući stubići.

Iako je prethodno rekao da on neće imati daljinske upravljače za podizanje stubića, gradonačelnik Rakić je ipak kasnije objasnio da će se oni nalaziti kod lokalne samouprave, a njeni predstavnici davaće ih upravo vatrogasnoj službi, hitnoj pomoći i policijskoj stanici.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.