Kosovska Mitrovica: Izgorele prostorije pokreta "Otadžbina" i društva srpsko-ruskog prijateljstva, REAKCIJE

Vest je ažurirana u 10:15, a potom u 10:52 –  Hoti: Očekuje se dolazak nezavisnog sudskog veštaka; Rakić: Ne bih da dižem tenzije

Bivše prostorije nekadašnje crkvene opštine, Demokratske stranke Srbije, a sada opozicionog pokreta "Otadžbina" i društva rusko-srpskog prijateljstva "Ščerbin" izgorele su u potpunosti u noćašnjem požaru. Nema povređenih, ali su stanari, koji žive iznad ovog poslovnog lokala, morali da se evakuišu usled gustog dima. Iz policije navode da bi, prema prvim podacima vatrogasnih inspektora, razlog požara moglo da bude neispravno korišćenje grejnog tela. Sa druge strane, član pokreta "Otadžbina" i nekadašnji najuticajniji lider Srba sa Severa i nekadašnji član DSS-a, Marko Jakšić, tvrdi da se radi o podmetnutom požaru. Ovo što vidite je ogledalo sadašnje vlasti – rekao je Jakšić okupljenim novinarima jutros pred izgorelim prostorijama pokreta koji predvodi. U međuvremenu zamenik komandira Kosovske policije Besim Hoti, potvrdio je u naknadnoj izjavi za naš portal, da je usled osetljivosti slučaja, policija pokrenula proceduru za dovođenje nezavisnog sudskog veštaka, koji će dati svoju ocenu i njegov dolazak se očekuje svakog trenutka.

Hoti: Vatrogasni inspektor reći će šta je uzrok požara

"Noćas je u 3:35, Kosovskoj policiji javljeno da je u lokalu, pored kafića 'Dolčevita', izbio požar. Usled gustog dima, stanari zgrade su evakuisani. Ne znamo šta bi mogao da bude uzrok požara, ali prema prvim izjavama vatrogasnih inspektora, to bi moglo biti i neispravno korišćenje, ili neispravna električna grejalica. Svakako, moramo da sačekamo izveštaj vatrogasnog inspektora. Nema povređenih. Pričinjena je materijalna šteta. Istraga je u toku," potvrdio je za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije Sever – Besim Hoti, koji nas je u međuvremenu obavestio da je usled osetljivosti slučaja angažovan i nezavisni sudski veštak te da se očekuje njegov dolazak na mesto požara.

Jakšić o zidu: Kada je u Briselu potpisano da se sve ovo sruši, onda je počela priča o ratu. Za to vreme u Mitrovici bilo mirno, bez psihoze

"Premijer je morao sam da sruši barikadu, napravljen je Park mira, napravljen je i zid da bi Beograd mogao da se junači i srbuje i na kraju, kada je u Briselu potpisano da se sve ovo sruši, onda je počela priča o ratu. Imali smo sirene u Raški, a ono što smo videli je da je u Mitrovici bilo apsolutno mirno i nikakve psihoze nije bilo. Priča o zidu treba da prikrije prenošenje nadležnosti države Srbije na institucije u Prištini. Setimo se da je pre dva dana zvanično počeo da funkcioniše broj 383.“


Rakić: Ne bih da dižem tenzije

Gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, tokom današnjeg obilaska radova na postavljanju potpore u blizini izgorelih prostorija ovog opozicionog pokreta, novinari su pitali kako komentariše bezbedonosnu situaciju u Severnoj Mitrovici, imajući u vidu da je noćas zapaljena kancelarija narodnog poslanika Skupštine Srbije. 

"Ja zaista ne znam da li je to Kancelarija narodnog poslanika Slaviše Ristića. Koliko sam ja upoznat to je Kancelarija srpsko-ruskog prijateljstva. Zaista u ovom trenutku ne bih želeo da podižem tenzije i i zaista izražavam sumnju da se baš na današnji dan zapali jedna ovakva kancelarija," odgovorio je.

Jakšić: Grejna tela bila isključena, požar podmetnut, ovo je ogledalo sadašnje vlasti

Sa druge strane, nekadašnji najuticajniji lider Srba sa Severa, Marko Jakšić, tvrdi da razlog požara nije moglo da bude neispravno korišćenje grejalice.

"Imajući u vidu da termo peć u našim prostorijama nije ni radila, radi se o jednoj velikoj neistini da je u pitanju neispravno korišćenje grejalice. Ne može da se zapali nešto što nije ni bilo uključeno i što nije ni radilo. Dodao bih i to da su stanari zgrade u kojoj se nalazila prostorija, izjavili su da su pre požara, čuli i lomljenje stakla," rekao je Jakšić u izjavi za naš portal.

On je, obraćajući se prethodno novinarima pred zapaljenim prostorijama pokreta koji predvodi, naveo i da je jutrošnji požar, kako je rekao, "ogledalo sadašnje vlasti".

"S obzirom da sam bio među onima koji su se borili da sačuvaju ovaj grad, nisam očekivao da će Srbi ovo da nam zapale, ali istina i pravda će izbaciti sve na videlo. Ovo što vidite je ogledalo sadašnje vlasti, a mi ćemo da nastavimo da se borimo protiv kosovske izdaje i reč kritike sigurno neće moći da zaustave," rekao je Jakšić okupljenim novinarima.

Zapaljene prostorije se nalaze u neposrednoj blizini glavnog mosta i mesta na kojem se izvode radovi na uređenju pešačke zone i postavljanju nove potpore, pored kafića "Dolčevita".

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.