Mitrovdan: Mitrovica lepša, bolja i srećnija nego prošle godine. Čuvajmo se neukusa, rugla, kriminala, zla i nasilja

Mitrovdan 2018

Gradska slava u Kosovskoj Mitrovici, Sveti Dimitrije, proslavljena je danas liturgijom, litijama i rezanjem slavskog kolača. Liturgiju, u istoimenoj crkvi služio je iguman manastira Draganac, arhimandrit Ilarion sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije raško-prizrenske, a zatim je pročitano jučerašnje saopštenje Sabora SPC. Nakon toga usledila je litija i rezanje slavskog kolača na glavnom gradskom trgu. Crkvena ceremonija, uključujući i liturgiju obavljena je uz prisustvo predsednika privremenog organa, Aleksandra Spirića i zamenika direktora Kancelarije za KiM, Dušana Kozareva, a svečanosti je prisustvovao i predsednik odbora za pomoć KiM iz Republike Srpske, Milorad Arlov.

Otac Ilarion: Čuvajmo se od neukusa, rugla, kriminala, zla i nasilja

„Danas posebno treba da se molimo Svetom Dimitriju, zato što ovaj grad upravo čuva ovaj svetac. Ne samo od najezde nekog ko juriša za oružjem, nego od najezde besmisla, razjedinjenja, posunovraćenja svake vrste… Treba da se čuvamo od neukusa, rugla, kriminala, od zla, od nasilja,“ poručio je arhimandrit Ilarion u svojoj besedi.

„Slušajte svoje starešine. Pratite posebno one starešine koji se sabiraju na Sveti arhijerejski Sabor, tamo je i naš vladika Teodosije, koji se bori i izgara za ono što je čestito, pravično i što je istinito. Slušajte glas Crkve. Proveravajte svoju savest i svoje postupke time što govori Sveta Saborna i Apostolska crkva,“ pozvao se i na zvaničan stav SPC.

„A mi da se molimo Svetom Dimitriju da nas čuva od svih napada i vidljivih i nevidljivih – i od onih koji spolja napadaju. Da shvatimo koliko smo glupi ponekad, da shvatimo kolike promašaje pravimo i da shvatimo da je milost Božja veća od naših promašaja, i da je Bog moćan da sve ono loše što mi činimo okrene na dobro,“ zaključio je na kraju besede arhimandrit Ilarion, a preneo Kontakt plus.

Kozarev: Mitrovica posle godinu dana lepša, bolja i srećnija

Nakon što je na gradskom trgu presečen slavski kolač, predsednik privremenog organa, Aleksandar Spirić poručio je da „na današnji dan kada obeležavamo gradsku slavu, svetog Dimitrija, zaštitnika hrama i grada više nego ikada je potrebno jedinstvo i sloga među svima nama a pre svega međusobno uvažavanje, bratska ljubav i sloga, bez toga jednostavno nećemo moći ubuduće“.

Spirić je izjavio i da „samo zajedničkim snagama možemo se izboriti u periodu koji je pred nama, jako turbulentan, ali ne sami, nego uz podršku naše države Srbije“.

Mitrovdan 2018Zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što nakon godinu dana od prošlog obeležavanja Mitrovdana „možemo da konstantujemo zajednički, puna srca, da je Mitrovica lepša, bolja i srećnija nego što je bila prošle godine u isto vreme“.

Jedinstveno i u beogradskom i u prištinskom sistemu ali u istoj misiji

Kozarev je istakao i to da je u proteklih godinu dana pokazano kako „jedinstvo“ nije samo obična reč, nego nešto što daje rezultate “kada je se držimo kao ideje vodilje i kada stajemo iza svoje države, iza svoje nacije, iza politike predsednika Vučića i Vlade Srbije“.

Mitrovdan 2018„To jedinstvo smo i u ovih godinu dana od prošle slave pokazali višestruko, pokazali smo  zajedničkim radom i u beogradskom i u prištinskom sistemu ali na istoj misiji, na istom putu sa istom idejom,“ rekao je Kozarev.

Kozarev je takođe kao poseban ponos ovog grada istakao i svetsku šampionku Nataliju Savić, koja je donela zlato sa svetskog takmičenja.

Kozarev se obratio mlađima i izrazio posebno zadovoljstvo što vidi toliko dece i omladine na današnjim litijama:

„Vi ste naša budućnost, vi ste budućnost naše zemlje, našeg naroda, vi ste ono što će Mitrovicu učiniti velikom u narednom periodu, a mi tu smo svi da vam pomognemo da nemate nikakvih problema, i da nas sve zajedno učinite ponosnim u vremenu koje dolazi.“

Mitrovdan 2018Okupljenim građanima obratio se i predsednik odbora za pomoć KiM, Milorad Arlov. Izrazio je zadovoljstvo što svake godine sve više ljudi učestvuje u ovoj svetoj litiji i preneo pozdrave iz Republike Srpske.

U saradnji sa mitrovičkom parohijom i ove godine izradili su zlatnik sa likom Sv. Dimitrija, a ovu tradiciju su započeli pre četiri godine prilikom obeležavanja desetogodišnjice od izgradnje hrama, te je Arlov pozvao svu decu da učestvuju u lomljenju kolača u kome se nalazio zlatnik. Ove godine, naša sugrađanka, Anastasija Spasojević je bila ta koja je pronašla zlatnik.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.