Miroslav Ivanović: Oliverova priča ubistvom samo „krvavo krunisana“, a počinje pritvorom i suđenjem

Miroslav Ivanović
Foto: N1/caption

Od trenutka kad su pokrenute istrage o ubistvu Ivanovića ništa se nije promenilo, a jedine informacije koje porodica ima – su one kojima mediji raspolažu ili koje izgovore politički zvaničnici, izjavio je brat ubijenog lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, Miroslav Ivanović, u Danu uživo, na televiziji N1. I pored dve zvanične istrage dva posebna tužilaštva, gotovo godinu dana nakon ubistva Ivanovića, u ostatku porodice su „prepušteni sami sebi“ da, kako kaže, „analiziraju i osluškuju svaku izgovorenu reč“.

Premda razume da Tužilaštvo, iz profesionalnih razloga, ali i zbog samog toka istrage, svakako ne bi moglo da otkriva detalje napretka u istrazi, priznaje da se porodica nadala bar, kako kaže, nekim okvirnim informacijama.

„Na tome se nije insistiralo, oni su prepušteni sebi i svojim poslovnim, profesionalnim obavezama, što nikako nije isključivalo obavezu da nam se saopšti, makar u načelu, da istraga ima svoj napredan tok i da vodi nekim pozitivnim rezultatima,“ objašnjava Ivanović.

Na pitanje kako izgleda život sa nedostatkom informacija, Ivanović je odgovorio rečima „veoma teško“.

Očigledno je da Oliver postao simbol nečega višeg od samog Olivera. Zar je bilo teško shvatiti na koji način se svako od nas, kao članova njegove porodice, mora ponašati da bi bio dostojan i tog imena i toga šta je taj čovek zastupao

„To je jedna ozbiljna drama utoliko više što smo upućeni na samu činjenicu kako je Oliverov život oduzet. Naravno, oduzet je deo nas. Sa tim saznanjem živimo iz minuta u minut, iščekujući da nam se saopšte neki rezultati u pravcu istrage – ko su izvršioci, ko su nalogodavci. Izuzev same činjenice da se definitvno radi o političkom ubistvu, što govori o pozadini, o motivima ubistva, nismo uspeli da saznamo da ima indicija za bilo šta drugo.“

U nedostatku zvaničnih informacija, a usred medijske i političke buke i nagađanja, porodica Ivanović može samo da osluškuje i pokuša da analizira sve što čuje, objašnjava Ivanović kroz šta trenutno prolaze iščekujući konkretne rezultate istrage.

„Ostavljeni smo i prepušteni sami sebi da analiziramo i osluškujemo svaku izgovorenu reč,“ rekao je Ivanović.

Ipak, dodaje da ne uspevaju da dođu do bilo kakvih zaključaka, a kako kaže, ima i „mnogo zbunjujućih izjava u tom pravcu“ koje se mogu pripisati „političkim sukobljavanjima“. Međutim, tvrdi da se Ivanovići ne daju iskoristiti u tim sukobljavanjima.

„Mi ne pripadamo nijednoj strani, niti smo do te mere naivni da nas mogu zloupotrebljavati. Sedimo po strani i kao neki zbunjeni arbitri iščekujemo i osluškujemo svaku izgovorenu reč i pokušavamo da je procenimo na jedan razuman način,“ ističe on.

Ivanović naglašava da će porodica i Oliverovi saradnici „istrajati na zahtevima“.

Ivanović: Prema mojim informacijama srpsko i kosovsko Tužilaštvo sarađuju, gde u rezultati?

Ivanović je rekao da i pored međusobnih optužbi kosovskog i srpskog tužilaštva o opstrukcijama u istrazi, on ima saznanja da dva tužilaštva ipak sarađuju, a izostanak rezultata saradnje tih istražnih organa na koje su „uprte oči javnosti“ ne ukazuje „na ništa lepo, ništa afirmativno“.

„Još od sredine prošle godine su počeli zajednički rad oba tužilaštva. Formirano je praktično, makar u vidu zasedanja je formirano jedno zajedničko telo koje radi na tome. Po mojoj informaciji, to se odigralo sredinom prošle godine, to je još dva puta, u dva navrata je bilo susretanja tih istih ljudi, naravno uz posredovanje ili koordinaciju predstavnika međunarodne zajednice. Pa ako tako nešto postoji, zar to nije kvalifikovani skup koji može da odgovori postavljenom zadatku,“ pita se Ivanović.

„Bojim se da nismo u prilici da procenjujemo da li to ima efekta na one koji bi trebalo da se odazovu na te pozive, da odgovore svojim postupcima. Pa čak i ona obećanja koja su izgovorena da će se ubice vrlo brzo otkriti. Neće se odustati, naši životi su promenjeni tim ubistvom, nećemo moći da se pomirimo sa tim jednostavno. Ne samo svakog 16. u mesecu, nego svakim danom i svakim trenutkom i javnim nastupom ćemo to koristiti i govoriti. Naš je interes da se otkrije ko su nalogodavci i izvršioci tog gnusnog dela,“ poručio je Ivanović.

Na pitanje kome bi odgovaralo da se detalji ubistva ne saznaju, Miroslav Ivanović kaže da ne bi da donosi takve procene, ali upozorava da Oliverova priča počinje od njegovog suđenja, a da je ubistvom samo „krvavo krunisana“, a da su brojni akter uključeni u tu priču.

Prema njegovim rečima, „Oliverova priča je krvavo krunisana 16. januara, a počinje od momenta suđenja koje je očigledno u vezi sa ubistvom“.

„U samoj toj priči postoji više aktera i pravaca u koje se mogu uprti oči šta je prava istina i ko je svemu tome doprineo,“ rekao je Ivanović.

Dodaje da se došlo do situacije da se tužilaštva iz Prištine i Beograda prepucavaju i da je neprihvatljivo da se ne mogu naći na istom, zajedničkom cilju.

Oliverova priča odraz odnosa prema njemu kao nekoga ko drugačije misli

Na pitanje da li je Oliver ubijen zato što je mislio drugačije, njegov brat kaže „upravo to mislim“.

„Nikakvog drugog razloga u Oliverovom životu nije postojalo da bi mogao iko da dođe do takve sulude ideje. Oliver i cela ona priča koja je prethodila tome, i pritvor i suđenje je odraz jednog takvog odnosa prema njemu, kao političaru, kao zastupniku neke druge ideje, nekog drugog razmišljanja.“

Podseća i na „sramni spot“ koji je Oliver doživeo i „koji je, na veliko iznenađenje nas dole sa juga morao biti emitovan i u Beogradu“. Ivanović se pita čemu to.

„Oliver je tada učestvovao na lokalnim izborima, šta je bio pravi razlog i motiv da neko prikazuje takav spot o Oliveru, izdajniku, nepoštenom čoveku, o stranom plaćeniku i ne znam šta još.“

Oliver je postao simbol, treba ga biti dostojan

Na pitanje o brojnim negativnim komentarima koje je Milena Popović, nevenčna supruga Ivanovića doživela nakon što se pojavila na televiziji Pink koja je inače i emitovala sporan spot o Oliveru Ivanoviću, Miroslav Ivanović kaže da su svi „odrasle osobe“, svesni odgovornosti svojih postupaka i da nije bilo teško „pretpostaviti kakva će reakcija javnosti biti“.

„Primoravate me da komentarišem nečije lično ponašanje. Makar se to i ticalo Milene Popović. Ne želim da zalazim u te neke detalje, ne znači da nemam svoj stav o svemu tome, kao i cela porodica Ivanović. Imamo svoj stav, mi nismo ni jednog momenta našli za shodno da izađemo u javnost i komentarišemo njeno ponašanje. Komentarišu drugi. Da li se to nekome dopada ili ne dopada, ja tu ne mogu ništa. Ponajmanje da se stavljam u odbranu bilo čijeg ponašanja. Radi se o svima nama koji smo odrasle osobe. Mi smo svi svesni da iza svakih naših postupaka postoji i nivo odgovornosti koji smo dužni da snosimo i naravno, uopšte nije bilo neizvesno do te mere da se nije moglo pretpostaviti kakva će reakcija javnosti biti. Očigledno je da Oliver postao simbol nečega višeg od samog Olivera. Zar je bilo teško shvatiti na koji način se svako od nas, kao članovi njegove porodice, mora ponašati da bi bio dostojan i tog imena i toga šta je taj čovek zastupao,“ navodi Ivanović.

Božović: Utisak da se slučajem ubistva trguje

Ksenija Božović, saradnica Olivera Ivanovića, izjavila je u Danu uživo na N1 da se približava godinu dana od ubistva, a da smo još na početku odnosno bez odgovora na pitanje ko je naručio ubistvo i ko je ubio Ivanovića.

Prema njenim rečima, sama istraga od momenta ubistva je krenula „traljavo“.

„To je bilo neprofesionalno. Kosovska policija nije odradila svoj deo posla, 20 minuta nije bilo obezbeđeno mesto ubistva… Kosovski policajci koji su tu dežurali više su razgovarali telefonom nego se obazirali da obezbede mesto na kojem se desilo ubistvo. Nisu pružali nikakvu tačnu informaciju. Nisu čuli kada je pucano u Olivera, nego navodno je bilo da je doživeo srčani udar,“ govori Božović u prilog svojim tvrdnjama da je „sama istraga krenula neprofesionalno“.

Božović je navela da su se pozvani članovi SDP odazivali na pozive oba Tužilaštva, i kosovskog i srpskog, i to više puta.

„Ja lično, ko njegov saradnik,  sam  četiri puta saslušana. Išla sam na saslušanje i u Prištinu dva puta, u Mitrovicu jednom, išla sam na saslušanje u Rašku. Saslušani su članovi Građanske inicijative SDP i u Prištini i u Raški, saslušana je pet puta njegova sekretarica koja je na kraju čak i privedena, njegov najbliži saradnik, ona je zadržana 48 sati, apsurdno, bez ikakvog papira i dokumenta o načinu zadržavanja i isto posle toga puštena bez ikakvog dokumenta zašto je zadržana i obrazloženja,“ rekla je ona.

Podseća da je Oliver Ivanović, pre nego što je ubijen, o svojoj bezbednosti i bezbednosti svoje porodice i članova Građanske inicijative SDP, ukazivao na brojnim mestima.

„Upozorio je vlast u Prištini, Beograd i međunarodnu zajednicu,“ kaže ona.

Božović dodaje da je puno dezinformacija i nezvaničnih informacija, kao i političkog prepucavanja Beograda i Prištine, samo nema zvaničnih informacija.

„Stvara se utisak da se sa ovim slučajem, nažalost, trguje. Ovo je političko ubistvo, mora da se sazna ko je ubio Olivera Ivanovića,“ poručila je Božović.

Na pitanje da prokomentariše to da su pojedini mediji dovodili ime potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića u vezu sa ubistvom Ivanovića, dok ga je srpska vlast u Beogradu, sa druge strane branila, Božović kaže da o imenima ne želi da govori i da je to posao tužioca.

„Znate kako, ja sam i kao svedok bila u Tužilaštvu i bila sam ispitana. Ja sam i onda rekla da mi nećemo da spominjemo imena. Neka tužioci rade svoj deo posla u skladu sa zakonom i nek svako ko je kriv odgovara, ali insistiramo da to bude pravi ubica.“

Radosavljević: Kosovo nema kapacitet, zašto Srbija ne sprovede istragu

Nenad Radosavljević, takođe saradnik Olivera Ivanovića, ocenio je u Danu uživo da kosovsko tužilaštvo nema kapacitet i pristup informacijama u dovoljnoj meri.

„Meni je jasno zašto su se pograbili za to, to je bila politička odluka, a u stvari su bili svesni da nisu imali kapacitet niti dostupne informacije. Oni su samo hteli da pokažu da su država na čitavom prostoru. Banalna politička odluka ljudi koji ne misle da se otkrije počinilac i nalogodavac ovog strašnog zločina,“ smatra Radosavljević.

On istovremeno postavlja pitanje zašto Srbija, koja ima mogućnost da istragu sprovede na pravi način i do kraja jer ima pristup i „lokalnim samoupravama na Severu i policiji“, to ne i učini.

Radosavljević na pitanje o uticaju ubistva Ivanovića na društvo, kaže da je ono izazvalo „totalni zaokret, posebno u razmišljanu mladih ljudi“ koji od onda ne veruju u to da će na Severu Kosova „nekada biti bolje, da će doći do stabilizacije odnosa etničkih zajednica, da će doći do stabilizacije prilika uopšte i da će se ovog mraka koji je nastao na Severu pogotovo pre Oliverovog ubistva ikada osloboditi.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.